Vágólapra másolva!
Írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az uniós támogatások ügyében kedden - tudatta közleményben a politikus hivatala.
Vágólapra másolva!

Ujhelyi arra vár választ, hogy pontosan hol tartanak a megkezdett vizsgálatok, vannak-e már részeredmények, mi indokolja a kifizetések átmeneti leállítását, a magyar kifizető rendszer mely részeit tartja kifogásolhatónak a brüsszeli testület. Ezenkívül a szocialista képviselő arról is pontos tájékoztatást szeretne kapni, hogy mikor nyújtott be utoljára Magyarország uniós támogatást igénylő számlát, mikor történtek az utolsó utalások, és mikorra várható, hogy ismét megindulnak a kifizetések.

"Az Európai Unió átláthatóságra és tisztességes, egyenlő eljárásra vonatkozó szabályait a magyar kormánynak is be kell tartania. Azt azonban el kell kerülni, hogy Orbán Viktor és kormányának tudatos gátlástalansága vagy tudatlan hibája miatt a magyar embereket, a magyar vállalkozókat büntessék" - hangsúlyozza közleményében a politikus. Kommünikéjében Ujhelyi István úgy véli, a magyar kormány pökhendi módon megszegi az európai szabályokat, és minden forrást a saját ellenőrzése alá akar vonni.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője korábban tudatta, hogy Brüsszel szerint az uniós támogatások fogadására kialakított új rendszer papíron elfogadhatónak tűnik, de a bizottság biztosítékot szeretne kapni a támogatások elosztását ellenőrző magyarországi főigazgatóságtól, az EUTAF-tól; az április 15. előttről származó számlákat minden további nélkül kiegyenlítik, a kifizetéseket Brüsszel hivatalosan nem állította le, így Magyarország, ha úgy látja jónak, április 15. utáni számlákat is küldhet.