Csak mese a DK szerint Balázsovits főpolgármester-jelöltsége

Balázsovits Lajos, színész, rendező, dk, főpolgármester, budapest
Budapest, 2013. május 13. Balázsovits Lajos színművész az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Újabb főpolgármester-jelölti név szivárgott ki, ám a DK alelnöke, Vadai Ágnes nem is kommentálta, hogy Balázsovits Lajos lenne pártjának favoritja.
Vágólapra másolva!

Eddig polgármesternek ajánlották

A Gyurcsány a konyhában című szakácskönyvben is szereplő népszerű színészt, Balázsovits Lajost egy, az önkormányzati együttműködésről szóló egyeztetésekre rálátó forrásunk szerint eddig csak VI. kerületi polgármester-jelöltnek ajánlotta a DK, de egyelőre ebben sem jutottak döntésre a felek.

Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes egyelőre hallgat a DK saját jelöltjéről Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Vadai Ágnes a Balázsovits főpolgármester-jelöltségéről szóló érterülésről azt mondta az Origónak: a sajtó Benedek Elek meséit nem szabad komolyan venni, a DK nem is kíván részt venni a castingban. Ezért egyetlen nevet sem kommentálnak, de ha meglesz a jelöltjük, beszámolnak róla - tette hozzá.

Jövő héten dönteni kell

Nemcsak a DK-t, hanem a vele az őszi önkormányzati választáson együttműködésre készülő MSZP-t és Együtt-PM-et is sürgeti az idő. Ellenzéki forrásaink egyetértenek abban, hogy a döntés nem halogatható sokáig, így a jövő hét közepén folytatódó egyeztetésen lezárnák a főpolgármester-jelölt kérdését.

Vagyis a pártoknak néhány napjuk van arra, hogy átgondolják, kit ajánljanak a tárgyalódelegációnak főpolgármester-jelöltként. Forrásaink szerint arra már nincs idő, hogy a pártok több aspiránst is megnevezzenek, így azt várják egymástól, hogy a Fidesz támogatásával újrainduló Tarlós Istvánnal szemben legesélyesebb egyetlen jelöltjüket nevezzék meg.

Egyelőre a Fidesz jelöltje, Tarlós István sem látja közös, ellenzéki kihívóját Fotó: Mudra László - Origo

Ezután felmérnék, hogy a beterjesztett végleges jelöltek közül ki indulna a legjobb eséllyel, és - tetszik vagy sem - a szavazatmaximálás érdekében az ellenzéki összefogás pártjainak egyöntetűen támogatni kell ezt a legesélyesebb személyt, mint közös főpolgármester-jelöltet.

Nevekből nem volt hiány

Főpolgármester-jelöltje eddig hivatalosan csak a Fidesz-KDNP-nek van: a kormánypártok Tarlós István újraindulását támogatják. Az összefogásra készülő ellenzéki pártok közül az MSZP is megnevezte már saját jelöltjét, Horváth Csabát.

Az Együtt-PM-nél felmerült Karácsony Gergely neve, aki - mint fogalmazott - "nem ugrana el" a közös jelöltség elől. A DK emleget egy titkos favoritot, de nevet nem árultak el; azt, hogy jelöltjük Balázsovits Lajos lehet, az Index vetette fel.

Magyar György ügyvéd feltételekkel elindulna a főpolgármester-választáson Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Speciális helyzet Magyar György ügyvédé, aki külsős, civil jelöltként jelentkezett a castingra, de feltételei vannak. Magyar az Origónak arról beszélt, hogy szívesen harcba száll Budapestért, de csak akkor, ha független jelöltként indulhat, aki ellen egyik demokratikus ellenzéki párt sem indít saját jelöltet.