Nyilvánosak a ponthatárok: egyes tanárszakokra 470 pont is kellett

2014.07.24. 20:41

Meghúzták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A csütörtök este nyilvánosságra hozott számokból kiderült, hogy az egyik legmagasabb pontszámmal egyes gazdasági szakokra és bizonyos tanárszakokra lehetett bekerülni.

Az nem okozott meglepetést, hogy - államilag támogatott képzésben - az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett, hiszen a három szak egyike annak a 16-nak, amelyre már korábban központilag meghatározták a ponthatárokat.

Bizonyos tanárszakokra csak a legmagasabb, 470 ponttal lehetett bekerülniForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A www.felvi.hu oldalon közzétett adatokból azonban az is kiderült, hogy egyes tanárszakokra még ennél is több pont kellett, csakúgy, mint például a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakára költségtérítéses képzésben, ahová 470 ponttal lehetett bekerülni.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. tájékoztatása szerint ahogy eddig is, a ponthatárokat egyebek mellett a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozták meg. 

Az idén valamivel több, mint 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba: 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre. A legkedveltebb intézmény az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt.