Nagyon sok diák akar az államnak dolgozni

Vágólapra másolva!
Az állami, önkormányzati munkára jelentkező diákoknak napi hat órát kell dolgozniuk, és a minimálbérnek megfelelő lehet a kerestük. Eddig tizenötezren jelentkeztek, de a kormány még másokat is vár.
Vágólapra másolva!

200 millió forinttal növelte a kormány a nyári diákmunkákra fordítható keretet - közölte pénteken a Kossuth Rádióban Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár.

A tavaly még 1,5 milliárdos büdzsével indított állami program iránt sokan érdeklődnek, idén 20 ezer tanuló jelentkezését várják az önkormányzatoknál. A munkaerőpiaci és képzési államtitkár szerint óriási az érdeklődés az állami diákmunka-program iránt. Meghirdetése, azaz július elseje óta 15 ezren jelentkeztek rá, a megemelt büdzsének köszönhetően pedig idén nyáron 20 ezer diák is dolgozhat valamelyik önkormányzatnál, vagy az általuk fenntartott intézeteknél.

Két hónapig az állam fizet

A nemzetgazdasági tárca 16-25 év közötti tanulók számára hirdette meg a programot, amihez két hónapig – július 1. és augusztus 31. között – teljes bértámogatást nyújtanak, maximum napi hatórás időtartamra. Az állami diákmunkások után járulékot sem kell fizetni.

A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg: a szakképzettek 88 500 forintot, a szakképzettséggel nem rendelkezők 76 125 forintot kaphatnak havonta.