Minden hatodik, a NAV-hoz bekötött pénztárgép sorra került eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésén. Minden nyolcadik vizsgált gép esetén találtak hibát, amiért átlagosan mintegy 85 ezer forint bírságot szabtak ki.

Az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett a NAV, és az esetek 12 százalékában – háromezer gépnél – feltártak valamilyen hiányosságot, amiért összesen 260 millió forint bírságot szabtak ki.

Gyanús a hektikusság

Jelenleg 143 048 pénztárgép működik a NAV rendszerébe bekötve. Ezeket célzott kiválasztással vizsgálva a számla- és nyugtaadási kötelezettség végrehajtását ellenőrzik. Gyanúsnak találják például, ha rendszertelenül érkeznek a számlák, például egyes napokon sok, más napokon egy sem. A legtöbb szabálytalanságot a kávézókban, kocsmákban, vendéglátóhelyeken tapasztalják az ellenőrök.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az adóhatóság a pénztárgépek ellenőrzésekor azt is vizsgálja, hogy az adózónak van-e pénztárgép-használati kötelezettsége, továbbá a gépet határidőn belül igényelte-e, illetve beüzemelte-e. Ha igen, ellenőrzik, hogy milyen típusú gép, rendelkezik-e érvényes forgalmazási engedéllyel, bejelentették-e az üzemeltetés helyét, rendeltetésszerűen használják-e.

Nem ütik be a tételeket

Azt is figyelik, hogy a pénztárgépen található-e manipulációra gyanút adó jel, sérülés, továbbá, hogy az adózó rendelkezik-e pénztárgépnaplóval, azt a helyszínen tartja-e, megfelelően vezeti-e. Gyakori hibának számít, hogy egyes tételeket nem ütnek be a pénztárgépbe, vagy megszakítják a nyugtát.

Arra a kérdésre, érződik-e már az áfabevételeken az online kasszák bekötésének hatása, az adóhatóság közölte: a teljes kereskedelmi szektor 55 milliárd forinttal – 15 százalékkal – teljesített jobban 2013 azonos időszakához képest.