Ipsos: A Fidesz elvesztett négy százaléknyi szavazót

Orbán Viktor, választási rendszer
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a párt eredményváró rendezvényén a Budapest Bálna rendezvényközpont előtt
Vágólapra másolva!
Továbbra is a Fidesz vezet, bővült a Jobbik és az MSZP tábora – derül ki az Ipsos friss közvélemény-kutatásából. A tavaszi választás után még erősödő kormánypárt az elmúlt egy hónapban veszített népszerűségéből, az MSZP és a Jobbik viszont erősödött.
Vágólapra másolva!

Az Ipsos júliusi felmérése alapján a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az első helyen, bár a kormánypárt elveszített szavazókat az elmúlt egy hónapban: 37-ről 33 százalékosra csökkent a támogatottsága. Előnye azonban továbbra is jelentős a választókorú népesség körében.

Jön föl az MSZP és a Jobbik

Az MSZP elmozdult a múlt havi történelmi mélypontjáról, az akkori 8-ról 10 százalékra nőtt a támogatottsága, ám ezzel sem tudta utolérni a Jobbikot, amelynek tábora időközben 12-ről 13 százalékosra bővült.

A Fidesz támogatottsága hullámzik az áprilisi választás óta, de továbbra is vezetnek Forrás: MTI/Beliczay László

Az Ipsos mérése szerint a Demokratikus Koalíciónak (DK) mostanában változékony méretű a tábora, amely ezúttal 3-ról 2 százalékra csökkent. Az Együtt–PM támogatottsága viszont elég stabilnak tűnik, már harmadik hónapja 2 százalékot ér el a teljes népességen belül. Az LMP tábora is állandó, a választás óta folyamatosan a lakosság 3 százaléka preferálja.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 56 százalékon, a Jobbik 16 százalékon áll. Ebben az aktív körben az MSZP 15 százalékot ér el. A biztos szavazói csoportban az LMP-t 4, az Együtt PM-et és a DK-t 3-3 százalék támogatja.

Hullámzik a kormánypárt

Az Ipsos elemzése kitért arra, hogy a parlamenti választás utáni hónapokban a Fidesznek 4 százalékponttal magasabb volt a támogatottsága, mint azelőtt, ami ismert jelenség: a választáson győztes párt vonzóvá vált olyanoknak is, akik nem rájuk szavaztak. A Fidesz melletti elköteleződés azonban ideiglenes volt, hiszen a párt jelenlegi támogatói már kizárólag olyanok, akik áprilisban is rájuk szavaztak.

A Jobbik megőrizte szavazóit, mostani támogatói csak azokból állnak, akik a választáson is rájuk adták voksukat – írta az Ipsos. A kutatás alapján a parlamenti választáson a baloldali összefogásra voksolók nagy többsége, kilenctizede ma is e pártok valamelyikének támogatója, egytizednyien tanácstalanok.