Etikai vétség miatt is támadják Seszták Miklóst

Vágólapra másolva!
Feltehetően megszegte az ügyvédi kamara szabályzatát ügyvédként Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, írja a Népszabadság. A lap szerint a miniszter olyan cégeknek intézett ügyvédként iratokat, amelyekben kültag volt.
Vágólapra másolva!

Olyan cég esetében járt el ügyvédként, amelyben kültag is volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter – írja a Népszabadság. A lap szerint Seszták ezzel véthetett az ügyvédek etikai szabályzata ellen, mivel a kamarai szabályok tiltják, hogy olyan cégnek a papírjait ellenjegyezze, ahol ő is aláíró.

A lap szerint a miniszter a Nagy és Társa Bt. számos dokumentumát saját aláírásával szentesítette, és a cég ügyvédjeként több esetben saját maga igazolta az általa aláírt papír hitelességét, miközben kültag volt a cégben. A Haváz Bt. esetében a kültagi viszonyának megszüntetéséről szóló papírt jegyezte ellen saját ügyvédi pecsétjével és aláírásával.

A lap idézte a Magyar Ügyvédi Kamara 1999-es szabályzatát, amely szerint „az ügyvéd nem szerkesztheti és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést, amelyben ő maga szerződő fél”. Seszták a Nagy és Társa Bt.-nek 1998-tól 2001-ig volt kültagja. A Haváz Bt. kültagként és ügyvédként szignózott irata 2003-as.

Sesztákot korábban azzal is megvádolták, hogy a 2000-es években ügyvédként közreműködött több száz cég létrehozásában, majd eltüntetésében, és ezzel megkárosította a költségvetést. Emiatt feljelentést is tett ellene az Együtt-PM.