Gyerekei életével játszott az amerikai hegymászó

Vágólapra másolva!
Kilenc és tizenegy éves gyerekével akarta feljutni a Mont Blanc csúcsára egy amerikai hegymászó, mikor egy lavina zúdult át rajtuk, kis híján tragédiát okozva. Patrick Sweeney meg is osztotta a balesetről készült videót – közfelháborodást váltva ki.
Vágólapra másolva!

Gyerekei halálát is okozhatta volna az amerikai túrázó, aki 9 éves fiát és 11 éves lányát magával vitte, hogy együtt jussanak fel Európa legmagasabb, 4810 méteres hegycsúcsára. Patrick Sweeney egy korábbi rekordot próbált megdönteni a családos akcióval, amit egy 11 éves londoni lány állított fel.

A baleset akkor történt, amikor a család egy keskenyebb átjárón próbálta tovább küzdeni magát – ugyanott, ahol pénteken egy ukrán hegymászó is életét vesztette. A magát adrenalinfüggőként jellemző Patrick Sweeney fejkamerájával videóra vette, ahogy a kisebb hólavina fiát és lányát is felborítja, az elsodródástól csak a mindnyájukat összekötő pányva mentette meg a gyerekeket.

A hegymászó a Youtube-ra is feltöltötte a baleset jeleneteit, az anyag pedig gyorsan felkapott lett: a családot meghívták egy népszerű amerikai műsorba, ahol arról kérdezték őket, hogyan élték túl a "halál folyosóját".

A felvételek komoly felháborodást váltottak ki Franciaországban: "Sweeny maximum hülyeségi rekordot dönthetett volna" –nyilatkozta Denis Crabières, a hegyi vezetők egyesületének vezetője. Szerinte a szenzációhajhász amerikai férfi egyszerűen kihasználta gyerekeit, akik nem is voltak tisztában a veszély nagyságával.

A videó kiváltotta St-Gervais-les-Bains városka polgármesterének haragját is – a település a Mont Blanc lábánál fekszik, ide szoktak leereszkedni a hegymászók a csúcstámadások után. "Európa legmagasabb csúcsát ma már sokan vidámparknak hiszik, ahova majd Pamela Anderson menti ki minket, ha bajba kerülünk" – méltatlankodott Jean-Marc Peillex.

A polgármester 2001-es megválasztása óta kampányol azért, hogy a hegymászók fizessék ki megmentésük költségeit, ami egyébként a franciaadófizetőket terheli. Szerinte a túrázók sokszor visszaélnek a lehetőséggel – a múlt hónapban például egy lengyel hegymászó riasztotta a helikopteres mentőszolgálatot, mondván, hogy "útközben elfáradt". A hegyimentők nem is vették fel.