Magyarázkodnia kell az MSZP elnökének

új képviselői fizetések
Tóbiás József
Vágólapra másolva!
Költségtérítésének elszámolására, és a törvénytelenül felvett pénz visszafizetésére szólította fel a Fidesz Tóbiás Józsefet. Az MSZP szerint a pártelnök minden vonatkozó jogszabályt betartott. Lapinformációk szerint a politikus annak ellenére vett fel évekig költségtérítést nyíregyházi állandó lakcímére hivatkozva, hogy közben saját bevallása szerint is Érden lakott, Hagyó Miklós egykori családi házában.  
Vágólapra másolva!

Számoljon el a költségtérítésével, és fizesse vissza azt, amit törvénytelenül vett fel - erre szólította fel a Fidesz az MSZP elnökét. Az MSZP szerint viszont Tóbiás József minden vonatkozó jogszabályt betartott a költségtérítéséhez és a dombrádi családi háza eladásához kötődően.

Az ügyben többször kerestük Tóbiás Józsefet. Visszahívást ígért, ám végül a telefon elmaradt.

Trükközött Tóbiás?

Szerdán a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az MSZP elnöke annak ellenére vett fel évekig költségtérítést nyíregyházi állandó lakcímére hivatkozva, hogy közben saját bevallása szerint is Érden lakott. Tóbiás József családi okokkal magyarázta, hogy még nem jelentkezett át Érdre.
Az MSZP szerint Tóbiás minden vonatkozó jogszabályt betartott Fotó: Mudra László - Origo
A ház egyébként a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettesé volt, aki a lap birtokában lévő tulajdoni lap tanúsága szerint 2009. december 17-én adta el az ingatlant Tóbiás Józsefnek és feleségének. A Tóbiás család ezt megelőzően, 2003 óta bérlőként lakott az ingatlanban.

Eladtak egy szabolcsi házat

A parlamenti honlapon lévő vagyonnyilatkozatra is kitért a lap. A 2013-as nyilatkozatban még szerepel egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, dombrádi száz négyzetméteres családi ház, amelyet 2008-ban öröklés útján szerzett Tóbiás.

Ám az idei vagyonnyilatkozatából ez a tétel már kimaradt. Az MSZP elnöke ezt azzal magyarázta, hogy az idei választások idején eladta az ingatlant. Az ebből befolyt 2,5 millió forintot a vagyonnyilatkozat készpénz rovatában tüntette fel.

A törvény szerint jár a támogatás

Az országgyűlésről szóló törvény szabályozza a képviselő juttatásokat és a képviselői tevékenységéhez kapcsolódó támogatásokat. Eszerint egy képviselő az Országgyűlés Hivatala által biztosított, legalább 35 m2, de legfeljebb 50 m2 alapterületű budapesti lakóházra vagy lakás használatára jogosult.

Ha ezzel a lehetőséggel nem él, vagyis ha a támogatást "az Országgyűlés Hivatala nem a vagyonkezelésében lévő lakóház vagy lakás használatba adásával biztosítja", akkor a képviselő tiszteletdíjának 25 százalékának megfelelő összeget használhat fel, "amely kiterjed a földgáz, villamos energia, ivóvíz, távhő, csatorna- és hulladékkezelési szolgáltatások beszerzésével összefüggő kiadások teljesítésére is".