Seszták Miklós összehozta az ellenzéket

Vágólapra másolva!
Kivételesen azonos véleményt képviselnek a parlamenti ellenzék pártjai és a Magyar Nemzet: kétes ügyei miatt valamennyien követelik Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter távozását.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki pártok közül elsőként az MSZP reagált a sajtóban Seszták Miklóssal kapcsolatban megjelentekre. A nemzeti fejlesztési miniszternek nincs helye a közéletben – közölte Budai Bernadett szóvivő annak kapcsán, hogy a Népszabadság azt írta: Seszták Miklós véthetett az ügyvédek etikai szabályzata ellen azzal, hogy ügyvédként ellenjegyzett olyan cégpapírokat, amelyeken ő maga is aláíró. A kamarai szabályok ugyanis tiltják a saját szerződések ügyvédi ellenjegyzését.

Az MSZP szóvivője szerint Seszták Miklós már akkor kihúzta magát a feddhetetlen politikusok listájáról, amikor kiderült, egy offshore cégcsoport felügyelőbizottsági tagjaként tizenkét és fél milliárd forint uniós támogatás bezsebeléséhez volt köze.

Budai Bernadett közölte, Seszták Miklós akkor vált végleg méltatlanná a miniszteri rangra, amikor kitudódott, hogy ügyvédként több száz cég eltüntetésében játszott szerepet.

„Seszták Miklóst továbbra is az Orbán-kormányt vastagon átszövő fideszes gazdasági maffia beltagjának tekintjük” – fogalmazott.

Együtt-PM: Mondjon le!

Az Együtt-PM felszólította Seszták Miklóst, hogy mondjon le posztjáról. Ha ezt nem teszi meg, akkor az ellenzéki pártszövetség Orbán Viktor kormányfőtől kéri, hogy vonja vissza a miniszter megbízatását.

A szövetség társelnöke, Juhász Péter sajtótájékoztatóján a sajtóban megjelentekre hivatkozva azt mondta, a legutóbbi hírek szerint a miniszter „hatalmával visszaélve, kapcsolatait felhasználva saját magának játszik ki uniós forrásokat”.

Szavai szerint Seszták Miklós három olyan céget is alapított, amelyekben egy volt osztálytársa valamilyen vezető megbízatást töltött be. A vállalkozások egyenként tízmillió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kaptak, miközben Juhász Péter szerint valós tevékenységet nem folytattak, csak arra szolgáltak, hogy a Seszták Miklós „tulajdonában lévő irodaházban” ingatlanokat vásároljanak a támogatásból.

DK: Seszták, a munkaalapú mintapolgár

A Demokratikus Koalíció egy nappal korábban adott ki közleményt, amelyben kifejtette: „Seszták Miklós személye és karrierje a tökéletes példája annak, hogy nem baj, ha valaki tehetségtelen az üzleti életben, elég, ha korrupt, az Orbán-kormány tagjaként bármit, bármikor megtehet. Egy liberális demokráciában egy ilyen ember ellen azonnal ügyvédi etikai eljárás indulna, és az uniós pénzek elosztásával foglalkozó hivatalok is vizsgálatot kezdeményeznének, annak idejére pedig felfüggesztenék tisztségéből, nem is beszélve az ügyészségről, ha nem egy volt fideszes képviselőjelölt állna az élén.”

A DK feltette a kérdést, volt-e valaha a miniszternek olyan vállalkozása, amelyben törvények megszegése nélkül, becsületes úton jutott jövedelemhez, és ha nem, eljátszott-e már a gondolattal, hogy – kalandvágyból – egyszer legyen?

A DK tudni akarja azt is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indít el hivatalból eljárást az Orbán-kormány minisztere ellen?

LMP: Nem kell offshore-miniszter

Az LMP közleményében szintén sajtóértesülésekre hivatkozott, amelyek szerint „a nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető cég tulajdonosi háttérben megjelennek átláthatatlan, egyértelműen adóelkerülési céllal létrehozott offshore cégek”.

Az LMP szerint tarthatatlan, hogy a kormány folyamatosan lesöpri az asztalról az offshore cégeket ellehetetlenítő javaslatokat, mára pedig odáig jutott, hogy Magyarország adóparadicsomokon keresztül történő megkárosításának prominens képviselete van a kabinetben.

Az LMP szerint Magyarország felemelkedését nem biztosíthatják olyan személyek, akik saját üzleti tevékenységük révén közvetlenül járulnak hozzá az állam és a tisztességes magyar adófizetők megrövidítéséhez. Az LMP éppen ezért már a kormányalakítás előtt egyértelművé tette, hogy a párt szerint Seszták Miklós alkalmatlan miniszternek – hangsúlyozta közleményében a párt.

Jobbik: Seszták Miklósnak távoznia kell a kormányból!

A Jobbik kedden követelte a fejlesztési miniszter távozását.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője ezt azzal indokolta sajtótájékoztatóján, hogy „naponta” jelennek meg a tárcavezetőhöz köthető különböző gyanús ügyletek, fejlemények. A jobbikos politikus példaként több milliárdos közbeszerzési szabálytalanságot és a miniszter ügyvédi munkájával kapcsolatos ügyeket hozott fel.

A Jobbik botránynak tartja, hogy Seszták Miklós kormánytag lehet – mondta a szóvivő, hozzátéve: ha az is marad, akkor látszik, hogy a következő időszakban milyen eszközökkel történik majd a fejlesztésre szánt pénzek „osztogatása és fosztogatása”.

A párt álláspontja szerint Seszták Miklósnak távoznia kell a kormányból, mert „nem több és nem kevesebb, mint közönséges oligarcha”.

A jobbikos politikus azok felelősségre vonását is szorgalmazta, akik lobbiztak a miniszter mellett.

Magyar Nemzet: A miniszter lépjen félre!

A Magyar Nemzet csütörtöki számában Csermely Péter főszerkesztő-helyettes taglalja hosszasan a fejlesztési miniszter kétes ügyeit.

„Törvényes volt vajon mindez? Még az is lehet. Az viszont biztos, hogy irgalmatlanul nagy disznóságnak tűnik. És már ez is, ez a 'tűnik' is baj. Lehet, hogy Seszták Miklós amúgy minden idők legjobb fejlesztési minisztere lenne. Lehet, hogy amúgy Seszták, az Országfejlesztő néven vonulhatna be a magyar gazdaságtörténetbe. De itt ez az 'amúgy'. És emiatt bukik minden” – írja.

„A jobboldali és a középen álló szavazók nyilván élesen emlékeznek arra a még nem annyira távoli Elmúlt Nyolc Évre. A mostani politikai felállás arra válaszul és annak ellenében jöhetett és jött létre. És ez a helyzet a néhány hónappal ezelőtti választási győzelemmel és a néhány hét múlva bekövetkező választási győzelemmel is. A jobboldali és a középen álló választók ugyanis a baloldal általános vélekedésétől eltérően nem birkák, és pontosan tudják, hogy a balliberális rémhuhogások dacára a második Orbán-kormány filozófiája és intézkedései mennyi érzékelhető és értékelhető javulást hoztak az ország és az ő életükbe. De ilyen múltakról nem volt szó. Ilyen múltak abban a Nyolc Évben voltak divatban, akkor futott velük a szekér, akkor keresték őket lázasan a káderlapok kartotékjai között. Munkaalapú társadalom? Igen. Mutyialapú, joghézagcentrikus, simliközpontú minisztérium? Nem. Ezért lépjen félre a miniszter” – követeli a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.