Állami kézbe került a Pető Intézet

Vágólapra másolva!
Gyakorlóiskola lesz a nemzetközileg elismert Pető Intézetből, feladatait egy új állami intézmény, a Pető András Főiskola veszi át az új tanévtől. 
Vágólapra másolva!

Állami kézbe került a Pető Intézet, az erről szóló kormányrendelet- és határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Eszerint feladatait szeptember 1-től a leendő Pető András Főiskola veszi át.

A kormány egyetért

Rögzítik azt is, hogy a kabinet egyetért a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete által fenntartott köznevelési intézmény állami fenntartásba vételével, mégpedig úgy, hogy az átalakuló köznevelési intézmény új szerkezetben a - járóbeteg-szakellátási tevékenységet is ellátó - Pető András Főiskola fenntartásában működjön tovább gyakorlóiskolaként.

Nem biztos, hogy ez a jó megoldás

Az, hogy ez a megoldás megmenti-e az intézetet a csődtől, nem lehet tudni. Már tavaly nyáron ismert volt, nagy bajban van az intézet. A normatív kiegészítő támogatásról szóló szerződésük lejárt, és már akkor jelezték, hogy dolgozók fizetése is bizonytalan.

Nem volt titok: nagy a baj

Az előző fenntartójuk munkaügyi pereket akasztott a nyakukba, inkasszó alatt álltak, és a beszállítóikat sem tudták fizetni. Ekkor kezdődött parázs vita arról, hogy mennyi állami támogatással és milyen módon lehetne biztonságosan tovább működtetni a sérült gyerekek fejlesztésével foglalkozó, világszerte elismert módszerrel dolgozó intézményt.