A bontási munkák és a romok eltakarítása csaknem egy évig tart majd.

A pécsi önkormányzat kiírta a negyed évszázada üresen álló magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Páva Zsolt polgármester közölte: a lehető legmagasabb fokú odafigyelés mellett és a legbiztonságosabb módon szeretnék lebontatni a toronyházat. Szakértői számítások szerint a huszonöt emeletes építmény egy-egy szintjének elbontásához legalább kilenc munkanap kell, ez alapján úgy készülnek, hogy a bontási munkák és a romok eltakarítása csaknem egy évig tart.

Egy-egy szint elbontásakor hozzávetőlegesen 770 tonna törmelék keletkezik majd, amelyet 15-20 teherautó képes elszállítani.

A közbeszerzés kiírásakor meghatározták azt a technológiai eljárást is, amellyel biztosítható, hogy minimális legyen a por mennyisége. Hamarosan létrehoznak egy ingyenesen hívható telefonszámot, amelyen folyamatosan várják a pécsiek bejelentéseit és észrevételeit a bontással kapcsolatban.

Orbán egymilliárdot ígért

Páva Zsolt június végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház. A város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. A bontási munkálatokhoz állami támogatásra számíthat Pécs, ugyanis, mint azt a polgármester akkor hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy egymilliárd forintot biztosít e célra.

1989 óta üres

A magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintért megerősíttette, majd eladta a házat, de 2007-ben visszakerült a tulajdonába. Az önkormányzat az épületet egy évvel később a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek értékesítette egy ingatlancsomag részeként, de az új tulajdonos sem tudta hasznosítani, ráadásul többször fel kellett szólítani, hogy gondoskodjon az épület bekerítéséről, őrzéséről.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé.