Az OPNI megnyitását követelik a combinós tragédia után

Vágólapra másolva!
Mint várható volt, a combinós tragédia után máris az OPNI kinyitását követelik. Bár az egészségügyi kormányzat még nem reagált az igényre, Gaszner Péter professzor, az intézmény volt osztályvezető főorvosa szerint az OPNI újranyitása csak "ábrándkép".
Vágólapra másolva!

Nyissák ki az OPNI-t, vagy találjanak megnyugtató megoldát az illetékesek - posztolta a Facebookon Vujity Trvtko. A televíziós szerint a mostani teljesen értelmetlen haláleset bizonyítja, nincs mire várni a döntéshozóknak, politikusoknak, most kell lépniük, mielőtt újabb tragédia történik.

Valahova tartoztak a betegek

Sok beteg halálát jelentette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása, mondta az Origónak Gaszner Péter, az intézmény egykori osztályvezető főorvosa. A professzor egy 140 ágyas osztályt vezetett, országosan közel tízezer beteget tudtak ellátni, de a számokon túl a legfontosabb az volt, hogy a valahova tartozás érzését tudták biztosítani a betegeknek, ami az OPNI bezárásával megszűnt.

Persze újra lehetne nyitni az OPNI-t, ennek költségét Gaszner Péter 50 milliárd forintra becsülte, és lehetnének Magyarországon is - Angliához hasonlóan - úgynevezett magas biztonságú osztályok - de ezek nálunk még csak szervezés alatt állnak.

A skizofréniáról

A skizofrénia gyógyíthatatlan betegség, de gyógyszerekkel tünetmentessé tehető, azokat a betegnek élete végéig szednie kell - mondta a betegségről Gaszner Péter. Magyarországon a lakosság 0,7 - 1 százaléka skizofrén, ez nem kirívóan magas szám, más országokban is nagyjából ekkora az arány

A skizofrén betegeknek nincsen betegségtudata, jellemzően akaratuk ellenére viszik be őket a kórházba, ezért is támadnak. Annak az orvosnak a legnagyobb a felelőssége, aki először találkozik a beteggel, fel kell ugyanis ismernie, hogy az illető "veszélyeztető állapotban" van-e. A gyógyszerezés már ez után történik meg.

Előzetesben A. Áron

Pénteken a 4-6-os villamos Margit híd Budai hídfő megállójánál a 41 éves A. Áron Gergely megrúgott egy ott várakozó idős hölgyet, aki ennek következtében a járműszerelvény elé esett. Az idős asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A rendőrségen a férfi tagadta tagadta tettét, a Bors úgy tudja, a férfi nem először kerül szembe a törvény­nyel: egy éve Sarka Katát is megtámadta.

A férfit a bíróság vasárnap helyezte előzetes letartóztatásba. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, a Budai Kerületi Bíróság, az ügyészségi indítvánnyal megegyező indokkal, a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye miatt rendelte el A. Áron Gergely előzetes letartóztatását 30 napra.

A döntést mindenki tudomásul vette, ezért az ítélet jogerős - mondta a szóvivő.