Az ügyészség vizsgálja a debreceni városvezetők floridai utazását

2014.08.03. 13:03

A debreceni fideszes képviselők és önkormányzati alkalmazottak tavalyi floridai utazásával összefüggésben hűtlen kezelés bűntette és közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt folytat eljárást a Nyíregyházi Járási Ügyészség.

Káposznyák Istvánt, az az Együtt-PM helyi politikusát – aki a feljelentést tette az ügyben – arról tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, hogy „a feljelentésben megjelölt magatartás a hűtlen kezelés bűntettének és a közérdekű adattal visszaélés vétségének gyanúját kelti”, ezért az elsőfokú ügyészi feladatok ellátására a Nyíregyházi Járási Ügyészséget jelölte ki.

Elfogultak

Az ügyben előbb a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, majd a hajdú-bihari főügyészség is elfogultságot jelentett be, ezért került az ügy a szabolcsi hatóságokhoz.

Novemberben debreceni delegáció utazott egy floridai energiakonferenciára, az utazáson az önkormányzat és számos városi cég vezetői, néhány hivatalnok, köztük a város jegyzője, valamint Pajna Zoltán alpolgármester is részt vett.

Magán- vagy közpénz?

„A kiutazók által a legnagyobb közösségi oldalra feltöltött képek tanúsága szerint azonban a konferenciázás helyett a résztvevők napoztak, horgásztak, koktéloztak a tengerparton. Ráadásul, mint utóbb kiderült, a kongresszus szervezői nem is tudtak a magyar résztvevőkről” – olvasható az Együtt-PM akkori közleményében. 

Az érintett cég- és városvezetők tavaly novemberben – miután az ügy országos visszhangot kapott – azt közölték: saját költségükön és szabadságuk terhére utaztak. 

Káposznyák István áprilisban büntetőfeljelentést tett, ez alapján indult a mostani nyomozás.