Falus Ferenc lesz Tarlós kihívója

Falus Ferenc SZEMÉLY TÁRGY MŰSZAKI ESZKÖZ kivetítő MOZOG mutat mikrofon SZELLEMI TEVÉKENYSÉG beszél Budapest, 2010. január 7.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart az ÁNTSZ Tiszti Főorvosi Hivatalában, ahol bejelentette, hogy ugyan n
Budapest, 2010. január 7. Falus Ferenc országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart az ÁNTSZ Tiszti Főorvosi Hivatalában, ahol bejelentette, hogy ugyan nem éri el a megbetegedések száma a járványküszöböt, lecsengőben van az első járványhullám, de január-februárban és áprilisban ismét megbetegedések számának növekedésére kell számítani. A lakosságnak eddig 26-30 százalékát oltották be. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Tényleg Falus Ferenc lesz Tarlós István kihívója az őszi önkormányzati választáson - tudta meg az Origó a hárompárti egyeztetés résztvevőitől.
Vágólapra másolva!

Informátorunk elárulta: "sokszor kacagtunk azon, milyen főőpolgármester-jelölti nevek szivárognak ki a sajtóban, és örömmel láttuk, hogy egészen a végsőkig, a megállapodásig sikerült teljesen titokban tartanunk Falus Ferencet, akit végül közös jelöltnek ajánlunk."

Mindenkinek jó - többé-kevésbé

Falus Ferenc nem párt-, hanem egészségpolitikus: évekig igazgatta a Nyírő Gyula Kórházat, vezette a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot, és nem utolsó sorban országos tisztifőorvos is volt. Forrásunk szerint azért is esett rá a DK, az Együtt-PM és az MSZP választása, mert nem kifejezetten pártpolitikus, ugyanakkor mindegyik tárgyaló fél "a saját jelöltjének is érezheti".

Falus Ferenc lesz a közös ellenzéki jelölt Forrás: MTI/Kovács Attila

Az MSZP azért, mert korábban a párt tagja volt, az Együtt-PM azért, mert Falus is aláírta annak idején a Haza és Haladás alapító okiratát, a DK pedig azért, mert Gyurcsány Ferenc egyik bizalmasa volt, a DK-elnök volt kormányfő nevezte ki tiszti főorvossá.

A Falus jelölését véglegesítő hétfői tárgyaláson információink szerint abban egyetértettek a felek, hogy a szakember azért lesz erős, a győzelemre esélyes jelölt ősszel Tarlós Istvánnal szemben, mert jelentős szervezetirányító tudással rendelkezik, és tapasztalatot szerzett százmilliárdos költségvetésű intézmények irányításában.

Ezzel együtt értesüléseink szerint nem biztos, hogy szerdán mindhárom párt vezető testülete ugyanolyan nagyarányú támogatással fogadhatja el Falust közös jelöltnek, de

A legbiztosabb, úgy tudjuk, a DK-nál a helyzet, de az Együtt-PM-nél is könnyen átmehet Falus. Meglesz a támogatás az MSZP-nél is, de ott lehet némi "berzenkedés" amiatt, hogy a három párt közül nekik volt eddig egyedül főpolgármester-jelöltjük, Horváth Csaba személyében, akinek így vissza kell lépnie.

Tizenöt kerületben lesz közös jelölt

Megegyeztek a pártok abban a 15 kerületben is, ahol közös jelöltet indítanak, információink szerint ebből a "meccsből" a DK került ki győztesen, számukra lett a legkedvezőbb az alku - támogatottságuk súlyához mérten. Forrásink szerint az egyezség még az Együtt-PM-nek is "eléggé elfogadható", de ezt hivatott kompenzálni Falus főpolgármesteri jelölése, míg a szocialisták kicsit jobb alkupozícióra számmítottak.

A megállapodás lényege, hogy a 15 kerületben egy-egy baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, ugyanakkor a pártoknak önálló kompenzációs listájuk lesz. A csomag azt is tartalmazza, kit szeretnének az egyes kerületek közös polgármesterjelöltjeinek, benne van az egyes kerületek kompenzációs listájáról szóló megállapodás és az egyéni választókerületek felosztása is.