Száz riasztást kaptak a tűzoltók a vihar miatt

eső, vihar, budapest, viharkár, villám, zivatar, időjárás, víz
Vágólapra másolva!
Súlyos sérülést is okozott a vasárnap éjjeli, Budapestet és az agglomerációját sújtó vihar. Békásmegyeren fa dőlt egy babakocsit toló férfira, kórházban ápolják. A gyereknek nem esett baja. Összesen körülbelül száz esetben riasztották a térségben a katasztrófavédelmet.
Vágólapra másolva!

Budapesten több mint nyolcvan esetben riasztották a katasztrófavédelmet hétfő délig a vasárnap éjszakai vihar miatt Budapesten - tájékoztatta az Origót Kiss Norbert, a fővárosi katasztrófavédelem helyettes szóvivője. Elmondta, az esetek túlnyomó részében fakidőlésekhez kellett kiszállniuk. Békásmegyeren, a Bebó Károly utcában egy babakocsit toló férfi megsérült, mert rádőlt egy fa.

A mentők két rohamkocsival érkeztek a helyszínre - tudtuk meg Valics Dezsőtől, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletesétől. A babakocsiban ülő hároméves kisfiú semmilyen sérülést nem szenvedett, a harminc év körüli férfit súlyos gerinc-, illetve koponyasérüléssel szállították kórházba. Állapota súlyos, de stabil. A kisfiút a mentősök átadták a nagyszülőknek.

Villámcsapás

Megégett tetejű ház a XIX. kerületben Fotó: Bielik István - Origo

A XIX. kerületben, a Beszterce utca - Pozsonyi utca sarkán villám csapott egy családi házba, amelynek teteje részlegesen kiégett. A házból egy embert mentettek ki a tűzoltók, nem esett baja. Az épületből egy gázpalackot is kivittek a szakemberek.

Kidőlt fák

A kidőlt fák miatt több helyen lelassult a forgalom, a mentési munkálatok még délelőtt is tartottak.
Kiss Norbert rámutatott, a vasárnap esti vihar elsősorban a XVI. és XIX. kerületet érintette, délig Budáról például nem kaptak bejelentést. A múlt pénteki vihar is lokális volt Budapesten belül - emlékeztetett a helyettes szóvivő -, akkor a XIII. kerületből kapták a legtöbb bejelentést, 38-at. Parkoló autók pénteken megsérültek, most azonban nem.

Éjszaka jött a vihar

A vasárnap éjszakai vihar a fővárost és az agglomerációt érintette. Csámpai Attila, a Katasztrófavédelem Pest megyei szóvivője arról tájékoztatott, hogy a megyéből körülbelül tucatnyi bejelentést kaptak, főként fakidőlések miatt. Vácnál több pincéből szivattyúzniuk is kellett. Isaszegnél egy nyírfa az éppen arra járó, Budapest, Örs vezér teréről indult, Dány autóbusz-fordulóhoz menetrend szerint közlekedő busz elé dőlt - közölte az Origóval a Volánbusz Zrt. Kommunikációs irodája. A jármű vezetője már nem tudott időben fékezni, ezért nekiment a fának. Ő kisebb sérüléseket szenvedett, a buszon tartózkodó két utas azonban karcolások nélkül megúszta az ütközést. Az autóbuszban keletkezett kár felmérése még tart.

Sülysápon is becsapott a villám

Sülysápon villám csapott egy házba, amitől meggyulladt és teljesen leégett a tető. A lakhatatlanná vált épületből még időben kimenekültek a lakók, nem sérült meg senki. Érden egy nagy fa dőlt a forgalmas Bethlen Gábor utcára, órákig akadályozva a közlekedést.

Újabb vihar jöhet

A meteorológiai szolgálat hétfőre az egész országra figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben eközben hőség várható.