Büntetőrúgások dönthetnének a baloldali főpolgámester-jelöltekről

Magyar György ügyvéd, magyar györgy, ügyvéd
Debrecen, 2013. szeptember 12. Schönstein Sándor védője, Magyar György ügyvéd nyilatkozik a sajtónak a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása után a Debreceni Ítélőtábla épületében 2013. szeptember 12-én. A büntetőtanács bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Hiába próbálja kerülni a baloldal a casting-hangulatot a főpolgármester-jelölt kiválasztásakor, ez eddig éppúgy nem sikerült az MSZP-nek, a DK-nak, és az Együtt-PM-nek, mint megegyezni egy közös jelöltben. Ma ismét összeülnek, de a megegyezésre csekély az esély.
Vágólapra másolva!

A hétfői egyeztetésen még mindig nem a főpolgármester-jelölt kérdése a fő téma, hiszen a kerületi polgármester-jelöltekben sem állapodtak meg. A pártok az úgynevezett koordinált összefogás jegyében tizenöt városrészben akarnak közös jelöltet indítani, ám ebből egyelőre csak hat kerületben tudtak dűlőre jutni. Így a hétfői összejövetel feladata, hogy megegyezzenek a maradék kilencből minél többen. A közös főpolgármester-jelölt egyre meddőbbnek tűnő keresése csak ezután jöhet.

Döntsenek tizenegyesekkel?

Az egyik jelölt-aspiráns, Magyar György sem tudja már komolyan venni a helyzetet, és azt javasolja: mivel legalább egy focicsapatnyi jelölt összejött, válasszanak közülük tizenegyes rúgásokkal.

Magyar György sem tudja már komolyan venni a helyzetet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ügyvéd az Origónak elismerte, hogy a helyzet kicsit tragikus, kicsit komikus, és összességében talán tragikomikus is, de valahogy mégiscsak el kellene dönteni, ki legyen a közös jelölt, és szerinte erre jó módszer, hogy ki tud több gólt lőni abba a kapuba, amelyben jelenleg Tarlós István főpolgármester áll védőként.

Később is visszaléphetnek

Az MSZP-s Horváth Csaba egy egészen más ötlettel állt elő. A szocialista politikus az Origónak azt mondta, mivel gyors megállapodás a jelek szerint nem várható, az is egy megoldás lehet, hogy mindenki elindítja a maga jelöltjét, az október 12-i önkormányzati választás hajrájában pedig majd mindenki visszalép a legesélyesebb javára.

Az MSZP-s Horváth Csaba új javaslattal állt elő Forrás: MTI/Kovács Attila

"Miután a hét demokratikus ellenzéki jelölőszervezet közül öt már amúgy is megnevezte saját főpolgármester-jelöltjét, több főpolgármester-jelölt is elkezdhetne kampányolni, megszólítani, mozgósítani a maga szavazótáborát, és mondjuk kéthetente mérnénk a támogatottságukat, majd a legesélyesebb maradna a közös jelölt, akinek a javára a többiek visszalépnek" - vázolta Horváth.

Az öt szervezet közül az LMP jelöltje Csárdi Antal, a párt országos elnökségi tagja. A Liberálisoké Bodnár Zoltán gazdaságpolitikus. A Modern Magyarország Mozgalom Bokros Lajos volt pénzügyminisztert indítja, és őt javasolja Demszky Gábor is közös jelöltnek. A Schmuck Andor-féle szociáldemokraták Árok Kornél egykori szakszervezeti vezetőt indítják, és az MSZP is korábban megnevezte jelöltjét, Horváth Csabát.

Az Együtt-PM és a DK a közös jelölt keresése közben sok nevet bedobott, de saját jelöltet is indíthat. A Balázsovits Lajos színész nevét bedobó DK lehet, hogy még elnökét, Gyurcsány Ferencet is elindítaná. Az Együtt-PM pedig Karácsony Gergelyben gondolkodhat, bár ő elképzelhető, hogy Zuglóban indul a polgármesteri posztért, és akkor más, például Pápa Levente lehet a jelöltjük.

Bőven összejött a focicsapat

Tucatnál is több közös - politikus illetve, közéleti "civil" - jelölt neve merült fel már a baloldalon. Igaz, közülük többen eleve elutasították az indulás lehetőségét, mint például Alföldi vagy Bajnai.

- Alföldi Róbert színész, rendező
- Bajnai Gordon volt kormányfő
- Balázs Péter volt uniós biztos
- Balázsovits Lajos színész
- Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügy-miniszter
- Bokros Lajos volt pénzügyminiszter
- Kaltenbach Jenő volt ombudsman
- Karácsony Gergely politológus, volt képviselő
- Katona Kálmán volt közlekedési miniszter
- Kulka János színész
- Magyar Bálint volt oktatási miniszter
- Magyar György ügyvéd
- Ráday Mihály városvédő
- Somogyi Zoltán politológus
- Tóth Zoltán választási szakértő