Közösség elleni uszítás miatt nyomozást indított az ügyészség az érpataki polgármester akciója miatt.

Az izraeli nagykövet feljelentésére közösség elleni uszítás bűntettének gyanújával nyomozást indított a Nyíregyházi Járási Ügyészség a hétvégén Érpatakon történtek miatt – közölte a Legfőbb Ügyészség. A település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán egy kisebb rendezvény keretében ugyanis felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábut. A polgármester szerint az akasztásra a két politikus bűnei, és a palesztinok ellen indított offenzíva miatt van szükség.

Orosz Mihály Zoltán a rendezvényenForrás:erpatakimodell (Youtube)

A történtek miatt az izraeli nagykövet a Legfőbb Ügyészséghez fordult, az ügyészség a megkeresését feljelentésként értelmezte és továbbította az ügyet a helyi ügyészségnek.

Az Érpatakon történteket a magyar kormány közleményben ítélte el. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium azt írta, megdöbbenéssel fogadtuk Érpatak polgármesterének hétvégi akcióját. „Más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is. A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez” - írták.

Az érpataki polgármester utoljára júniusban hallatott magáról, amikor résztvett a melegfelvonulás ellen szerveződött tüntetésen, majd kiabálva próbált csatlakozni a felvonuláshoz néhány társával. A biztonsági őrök azonban nem engedték. A felvonulásról készített videónk elején, 0:16-tól látni: