Péntekig hezitál az MSZP az összefogásról

Vágólapra másolva!
Végleges döntést a pénteki küldöttgyűlés hoz. Addigra Horváth Csaba is visszaléphet. 
Vágólapra másolva!

Hiába tanácskozott kedden maratoni hosszúságú ülésen az MSZP budapesti párttanácsa az őszi önkormányzati választásra tervezett ellenzéki összefogás technikai részleteiről, öt órás belső egyeztetés után sem tekinthető végelegesnek az MSZP álláspontja e kérdésben. Ugyanis mint azt Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke kedden késő este a Jókai utcában várakozó újságíróknak elmondta, a végleges döntést a párt alapszabálya szerint a párt küldöttgyűlése hozza meg pénteken.

Keddig a budapesti párttanács csupán elvi állásfoglalást hozott a választási összefogás és a közös főpolgármester-jelölt kérdésében, amelyekben hétfőn este lezárt tárgyalássorozatukon megállapodásra jutott az MSZP, az Együtt-PM és a DK. Közülük kedd estig a DK jóvá is hagyta mind az úgynevezett koordinált összefogás elemeit, mind pedig Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos jelölését a közös főpolgármester-jelöltségre. Várhatóan az Együtt-PM sem gördít akadályt az ezekkel a feltételekkel történő összefogás elé, míg - amint az várható volt - az MSZP húzódozik.

Ennek nem csak az lehet az oka, hogy értesüléseink szerint a koordinált összefogás jegyében a párt érzése szerint túlságosan sok kompromisszumra kényszerülne, hanem az is, hogy így jelenlegi hivatalos főpolgármester-jelöltjüknek, Horváth Csabának fel kellene adni ambícióit, és visszalépnie Falus javára. Ezt egyébként Horváth több helyen - az Origónak adott interjújában is - vállalhatónak nevezte korábban, hiszen úgy nyilatkozott: ha Tarlós Istvánnal szemben versenyképes ellenjelöltben mindhárom párt meg tud egyezni, akkor másoknak félre kell állnia. Ha ő lesz a közös jelölt, akkor a többieknek, míg ha más lesz, akkor neki - tette hozzá.

Ezt, a korábban is deklarált szándékot erősítette meg kedden este Kunhalmi Ágnes is, viszont csak annyit árult el, hogy a párttanács foglalkozott Falus Ferenc illetve Horváth Csaba személyével, de Horváth majd csak pénteken, a küldöttgyűlés előtt ismerteti, hogyan döntött, visszalép-e. Pénteken szeretnének Falus közös jelöltségéről is véglegesen dönteni - tette hozzá. Jelezte: Horváth Csaba olyan döntést fog hozni, amely a győzelmi stratégiát szolgálja, hiszen nem kíván akadálya lenni a győzelemnek. A budapesti elnök a koordinált összefogással összefüggésben megjegyezte: ebbe belement a budapesti küldöttértekezlet, ami technikai értelemben szerinte azt jelenti, hogy kerületek többségében közös jelöltet indítanak az Együtt-PM-mel és a DK-val