Agyhalott asszony babáját segítették világra a Semmelweis Egyetemen

Vágólapra másolva!
2014 májusában egy 24 hetes magzattal várandós asszony került a Semmelweis Egyetemre helyszíni újraélesztést követően. A keringésleállás okozta agyi károsodás visszafordíthatatlannak bizonyult, de a család egyetértésével fenntartották a kismama életfunkcióit a gyermek megszületéséig.
Vágólapra másolva!

Az asszonynál szívinfarktus okozta a keringés leállását, amelynek akut ellátása ugyan azonnal megtörtént, és a beteg kardiovaszkuláris állapotát sikerült stabilizálni, az agyi károsodás azonban visszafordíthatatlannak bizonyult – számolt be közleményben az egyetem.

A család egyetértésével a gyermek megszületése érdekében speciális terápiával fenntartották a kismama életfunkcióit a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

A baba két és fél hónap után császármetszéssel jött világra egy kifejezetten erre az alkalomra felálló, különlegesen felkészült orvos csapat segítségével.

A család több részletet nem kíván nyilvánosságra hozni, kérik fájdalmuk tiszteletben tartását.

Az eset szakmailag különlegesen nagy sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertőzésektől, a magzat fejlődése megfelelő ütemben zajlott, és a kezelés során további komplikáció nem lépett fel - mondta az orvos csoport vezetője, dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.