Feljelentés Rogán helyettesének "jóárasított" lakása miatt

ingatlan mutyi, Szerb utca 9, Budapest, Szentgyörgyvölgyi Péter
Fotó: Szabó Gábor / Picture by Gabriel Szabo Szerb utca 9, Budapest, Szentgyörgyvölgyi Péter - II.6
Vágólapra másolva!
Bűncselekményt gyanít az Együtt-PM Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi alpolgármester lakásvásárlása körül. Az Origo tárta fel, hogy az alpolgármester által megvásárolt önkormányzati lakást az amúgy is kedvezményes értékesítés előtt "leakciózták", így 19 millió forintért jutott a 40-45 milliót érő ingatlanhoz.
Vágólapra másolva!

Egyre több jel utal arra, hogy Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester helyettese, egyben ősszel a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje lakásvásárlásával összefüggésben valaki bűncselekményt követett el az önkormányzatnál - állítja az Együtt-PM. A szövetség társelnöke feljelentést is tesz emiatt.

Csalás és hűtlen kezelés gyanúja

Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester lakásügye az Együtt-PM társelnöke szerint felveti a csalás vagy a hűtlen kezelés, esetleg mindkettő gyanúját. Juhász Péter szerint csalás miatt kell nyomozást indítani, ha kiderül, hogy szándékosan nyomott piaci árat állapítottak meg az alpolgármester által megvásárolni kívánt lakásra az önkormányzat által megrendelt értékbecslésben.

A Szerb utcai ház, ahol 110 négyzetméteres lakásában él az alpolgármester Forrás: Szabó Gábor

Ráadásul két különböző összegű értékbecslésről vannak dokumentumok - folytatta. A kettő közti különbség 8 millió forint, és nem tudni, mi indokolja ezt - emlékeztetett Juhász az Origo által feltárt részletre. Valamelyik nem stimmel - állapította meg a politikus. Jelezte: a hűtlen kezelés gyanúját veti fel, ha az önkormányzat értéknövelő beruházásai ellenére "szállították le" a lakás becsült árát.

Juhász jelezte: a júliusban beadott két, leginkább Szentgyörgyvölgyi lakásvásárlásának körülményeit firtató közérdekű adatigénylésük egyikére sem kaptak még választ az önkormányzattól. Arra is kíváncsiak - folytatta -, hogy Szentgyörgyvölgyi Gábor, aki a lakásvásárlásról döntő tulajdonosi bizottság tagja és egyben az alpolgármester testvére, részt vett-e a szavazáson, mert szerinte ez összeférhetetlen.

Nem nyilvános az értékbecslés

Hiába kérte a múlt héten az Origo is az önkormányzattól a Szentgyörgyvölgyi lakására vonatkozó értékbecslést. A dokumentum nem nyilvános, és nem is adjék ki. Így viszont tisztázatlan, a nyilvánosság számára nem követhető módon nyújtott az V. kerületi önkormányzat több millió forint "extra kedvezményt" bérelt lakása idén februári megvásárlásához az akkor még a kerületi vagyonkezelő cég ügyvezetőjeként foglalkoztatott Szentgyörgyvölgyinek, akit június végén választottak alpolgármesternek.

A bizottsági döntés, amely alapján 19 millióért értékesítették lakást Forrás: Origo

Az Szentgyörgyvölgyi vagyonnyilatkozatából és az önkormányzat tájékoztatásából kiderült, hogy az alpolgármester 19,1 millió forintot fizetett az V. kerület elit részén, a Szerb utca 9. szám alatti ház emeleti, 110 négyzetméteres lakásáért. Ehhez kétféle - bármely más, önkormányzati lakását megvásárló bérlőt megillető - kedvezményt is igénybe vett. Egyrészt a 25 százalékos árengedményt, másrészt a 25 éves, kamatmentes részletfizetéási lehetőséget.

A történet érdekessége nem is ez, hanem a Juhász által is említett kettős értékbecslés. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora az értékbecslésben szereplő ár, amiből lejön a 25 százalék kedvezmény. Mivel az utcában és a környéken egy hasonló méretű lakást 40-60 millió forint lehet megvenni az ingatlanhirdetések szerint, érdekes, mire alapozva szólt a tavaly decemberi bizottsági döntést előkészítő értékbecslés 25,4 millió forintról.

A korábbi, nyolcmillió forinttal magasabb összegről szóló értékbecslés Forrás: Origo

Ráadásul kiderült, hogy korábban, 2012 júliusában az önkormányzat szakbizottsága már foglalkozott Szentgyörgyvölgyi lakásvásárlási igényével, de az akkori jóváhagyó határozatban ugyanannak a lakásnak a forgalmi értékét még majdnem nyolcmillió forinttal magasabb összegben, 33,6 millió forintban határozták meg. Időközben az önkormányzat még értéknövelő beruházásokat is végrehajtott a házon.