Agyhalott kismama újszülöttjét mentették meg az orvosok

Dr. Gál Jánosm, semmelweis egyetem
Vágólapra másolva!
Állapotosságának 24. hetében szívinfarktus miatt egy kismama szívműködése leállt, majd agyhalott lett. A babát hetekkel később, császármetszéssel segítették a világra a Semmelweis Egyetem orvosai. Az újszülött egészséges. Hasonló szülés történt az év elején Debrecenben is.
Vágólapra másolva!

Magyarországon ő a második olyan újszülött, akit az orvosok agyhalott édesanyjából hoztak világra. Ezért alig van olyan esetleírás, amely támaszt adhatott volna a budapesti orvosoknak.

Tavaly Debrecenben már megmentettek hasonló módon egy újszülöttet. Forrás: Debreceni Egyetem

A szakirodalomban megtalálható esetismertetések döntően primer agykárosodásról, agyvérzés, koponyát érintő traumáról, agydaganatról számolnak be, jelen esetben azonban az agyhalál szekunder módon, vagyis keringésmegállás okozta oxigénhiányos állapot következtében lépett fel – ismertette az eset különlegességét dr. Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója az Origónak.

Várni kellett a császármetszéssel

A kismama májusi újraélesztésénél a jelenleg érvényes protokoll alapján jártunk el - mondta dr. Gál János a beavatkozásról. A császármetszésre a szükségessé váló gyógyszeres, majd későbbiekben kardiológiai katéteres beavatkozás miatt átmenetileg nem kerülhetett sor. A császármetszés időzítése során az anya és a magzat érdekeit egyaránt figyelembe vették.

Egy harmincegy éves agyhalott nő tavaly egészséges babát szült Debrecenben. Forrás: Debreceni Egyetem

Az eset szakmailag rendkívüli sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertőzésektől, a magzat fejlődése megfelelő ütemben zajlott, és a kezelés során további komplikáció nem lépett fel.

A baba végül 2000 gramm feletti súllyal született, állapota stabil, további részleteket a család kérésére nem árultak el.

dr. Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója. Forrás: Semmelweis Egyetem