A Mazsihisz politikamentesen működtetné a Sorsok Házát

2014.08.08. 14:29

Feltételekhez köti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége együttműködését a Sorsok Háza projektben a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal. A Mazsihisz erről közleményben tájékoztatott.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakítandó Sorsok Háza megvalósításával kapcsolatban július 28-án egyeztetett Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi igazgatója, Andrew Burns, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont Kuratóriumának elnöke és Schmidt Mária. A találkozóról július 30-án kiadott közlemény szerint az IHRA együttműködésével nemzetközi munkacsoport segíti a Sorsok Háza megvalósítását.

A Mazsihisz szerint az MTI-hez akkor eljutott nyilatkozat szövege "nem egyezik meg a megbeszélésen a résztvevők által jóváhagyott dokumentummal".

Schmidt Mária valótlanul állítja

A Mazsihisz szerint Schmidt Mária a megbeszélésen valótlanul állította, hogy nincs ismerete a Sorsok Háza jövőbeli működtetéséről, mert az értekezlet előtt tíz nappal kormányhatározat (1390/2014.(VII.18) született arról, hogy a Sorsok Háza működtetését a kormány a Schmidt Mária igazgatta Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra bízta. "A kormány újabb konzultáció nélküli döntése, valamint Schmidt Mária valótlan állítása romba döntött minden korábbi megállapodást" - olvasható a közleményben.

Feltételeik vannak

A Mazsihisz emiatt a további együttműködést feltételekhez köti - írták. A "Sorsok Háza kiállítás történelemfelfogásának a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont kiállításának általánosan elfogadott történelemszemléletén kell alapulnia". A Sorsok Házának megállapodásban kell elfogadnia "az IHRA által támogatott szakértői testület tagjait és felhatalmazásukat, valamint azt, hogy az oktatásért felelős munkacsoport hogyan és milyen kompetenciával álljon fel" - sorolták.

Folyamatos részvétel

A Mazsihisz azt is elvárja, hogy szakértőbizottságuk folyamatosan részt vegyen a kiállítás forgatókönyvének elkészítésében vagy ellenőrzésében, valamint az oktatói módszertan és a kiadványok megalkotásában - olvasható a közleményben. További feltétel, hogy a "tárlatvezetői csapat kialakításakor" a Sorsok Háza működjön együtt a Mazsihisszel és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemmel.

Politikától független működés

A közlemény azt is tartalmazza, hogy az intézmény irányítását olyan kuratóriumnak kell ellenőriznie, amelynek tagjai között egyenlő arányban vannak a kormány, a Mazsihisz képviselői és a konszenzussal választott nemzetközi szakértők. A Mazsihisz szerint ez garantálja, hogy "az intézmény bármely kormány regnálása esetén képes legyen a politikától független működésre".

A Mazsihisz a közlemény végén kifejezi reményét, hogy "a fenti feltételek elfogadása és betartása révén a kiállítás méltó emlékhelye lehet a magyarországi holokauszt több százezer ártatlan áldozatának".

A Mazsihisz valótlanul állítja

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége valótlanul állította, hogy félrevezető nyilatkozat került nyilvánosságra július 30-án  - állítja a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

Reagálásuk szerint a nyilatkozat szövege azonos a megbeszélésen jóváhagyott dokumentummal, amely angolul és magyarul is elérhető a Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ Facebook-oldalán. A nemzetközi konzultációról hang- és videofelvétel is készült, amelyet szükség esetén a nyilvánosság elé fognak tárni - írták.