Emberekkel kereskedett egy nógrádi banda

2014.08.08. 12:23

Fiatal nőket adtak el Cipruson ázsiai és afrikai menekülteknek, akik a házasságkötéssel próbálták elkerülni a kitoloncolásukat.

Emberkereskedelem miatt emelt vádat a Nógrád Megyei Főügyészség négy ember ellen, aki fiatal nőket adott el Cipruson ázsiai és afrikai menekülteknek, hogy azok a házasságkötéssel elkerülhessék kitoloncolásukat.

A négy balassagyarmati elkövető közül egy 35 éves férfi és egy 33 éves nő testvérek, harmadik társuk unokatestvérük, a negyedik vádlott, egy 32 éves nő pedig a férfi volt felesége. A 33 éves nő pár éve közösségi oldalon ismerkedett meg egy Cipruson élő külföldi állampolgárral, akihez később ki is költözött. Itt határozták el, hogy a nő - aki terhessége miatt időnként Magyarországra utazott -, pénzért cserébe magyar nőket visz ki Ciprusra, hogy ott élő menekültekkel házasságot kössenek. A menekültek így elkerülték volna a Ciprusról, illetve az Európai Unióból való kitoloncolásukat.

Mindenben segítettek

A vádlott 2013 nyarán több fiatal nő kiutazását szervezte meg, azt ígérve nekik, hogy jómódú férfiakkal köthetnek házasságot, akik majd eltartják őket. A kiutaztatásban, a szükséges okmányok beszerzésében és a szállításban a további vádlottak segítettek.

Az egyik nőt egy bangladesi férfinak adták el. A sértett, akit napokig bezárva tartottak, végül megszökött, és a nicosiai magyar nagykövetség segítségével érkezett vissza Magyarországra.

Egy másik nőt ismeretlen állampolgárságú férfi vett meg 400 euróért, a harmadikat egy indiai ezer euróért. Utóbbit is bezárták, és elvették az iratait. Ő interneten keresztül kért segítséget ismerőseitől, és végül a ciprusi rendőrség talált rá. Ők is visszakerültek Magyarországra.