Megkezdődött egy nyomortelep felszámolása Miskolcon

2014.08.08. 11:01

Egy családdal nem tudott megállapodni az önkormányzat, őket lényegében körbebontották.

Egy romos épület bontásán dolgozó munkagépet figyel egy helyi lakos a Dráva utcai nyomortelep felszámolása során a miskolci Martin-kertvárosbanForrás: MTI/Vajda János

Ledózeroltak egy nyomortelepet Miskolc Martin-kervárosi városrészében pénteken. A valamikori tízlakásos Dráva utcai társasházból nyolc önkormányzati lakást már korábban kiüríttek, egy lakást végrehajtással megvásárolta a város, egy családdal azonban még nem tudott megállapodni az önkormányzat, ők még maradtak, lényegében körbe bontották őket.

Kriza Ákos polgármester sajtótájékoztatót tartForrás: MTI/Vajda János

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) Miskolc polgármestere a helyszínen emlékeztetett arra, hogy 35 ezer miskolci nevével, aláírásával állt ki az önkormányzat nyomortelep-felszámolási programja mellett, és ennek a gettószerű terület felszámolása után "megyünk tovább, természetesen az ott élőkkel, családokkal egyeztetünk sorsukról és a bontásról egyaránt". A polgármester elmondta azt is, hogy a Dráva utcai házakban élőkkel egyenként egyeztetettek, ők más lakásokba költöztek.

Tart a demonstráció

A valamikori tízlakásos társasházból csak egy lakás maradt meg
Forrás: MTI/Vajda János

A környéken élők közül többen végignézték a munkát, ők örömmel fogadták az évek óta üresen álló romos épületek bontását. Az MTI tudósítójának azt mondták, a háznál kosz és bűz volt, és patkányok éltek az épületben.

Mindeközben tovább tart Miskolcon a romák demonstrációja, sátraik jelenleg is ott állnak a Városházával szemközti téren, valamint az úgynevezett számozott utcákban, ahonnan a héten bírósági végrehajtást követően egy egyedülálló nőt és egy családod költöztettek ki.