A Fidelitas eddig nem foglalkozott Tóbiás Józseffel

Tóbiás József, MSZP
Budapest, 2012. március 31. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatót tart az MSZP zárt ajtók mögött zajló kongresszusán a Syma Csarnokban, ahol a csaknem négyszáz küldött választja meg a szocialista párt tisztségviselőit. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Fidesz és a Fidelitas felszólítja Tóbiás Józsefet, az MSZP elnökét és Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció politikusát, hogy az általuk jogosulatlanul felvett közpénzt fizessék vissza vagy ajánlják fel jótékony célra. 
Vágólapra másolva!

Balogh Gergely, a Fidelitas országos alelnöke szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján felidézte: Tóbiás József - bár Érden lakik - Nyíregyházát jelentette be lakcímeként az Országgyűlésnek és több mint tíz éven keresztül ez alapján vette fel költségtérítését, mintegy 50 millió forintot. Megjegyezte továbbá, hogy Tóbiás József egy ideig Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes villáját bérelte, majd meg is vette azt.

Tóbiás József, az MSZP elnöke Forrás: MTI/Beliczay László

A baloldalon bevett szokás

A Fidelitas politikusa szerint "a baloldalon bevett szokás, hogy ilyenfajta pénzeket megpróbálnak zsebre vágni". Mint mondta, ugyanezt csinálta Hagyó Miklós, Zuschlag János volt szocialista politikus és Simon Gábor, az MSZP korábbi elnökhelyettese is. Balogh Gergely szerint Tóbiás József hiába hirdeti az MSZP megújulását, ő is beállt ebbe a sorba.

Varju László - aki az előző ciklusban MSZP-s, majd független képviselőként, a DK politikusaként volt tagja az Országgyűlésnek - mandátuma május 5-én szűnt meg. Június 30-án viszont megkapta párttársa, az Európai Parlamentbe távozó Molnár Csaba képviselői helyét, és azóta újra képviselő.

Egyik kutya, másik eb

Balogh Gergely Egyik kutya, másik eb címmel tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Varju László a parlamentből kikerülő képviselőként hat havi végkielégítést vett fel, nettó 1,4 millió forintot. Varju Lászlónak pedig - miként a Fidelitas képviselője fogalmazott - "volt képe azt mondani, hogy ezt visszafizette a fideszes rendszernek", mivel abból a zuglói fideszes polgármesternek, Papcsák Ferencnek jogerősen megítélt büntetést fizette vissza. A fennmaradó több mint 400 ezer forintot pedig Varju László úgy véli, jogosan költötte el, mivel két hónapig nem volt munkája - ismertette a Fidelitas politikusa.

A Fővárosi Ítélőtábla 2013 áprilisában mondta ki jogerősen, hogy Varju László megsértette Papcsák Ferenc jó hírnevét, amikor 2010-ben Politikai üldözés kezdődik címmel jelentetett meg közleményt. A személyiségi jogi perben Varju Lászlót 650 ezer forint és kamatainak megfizetésére, továbbá bocsánatkérő közlemény közzétételére kötelezte a bíróság.

Fizessék vissza

A Fidesz és a Fidelitas szerint mind a Tóbiás-, mind a Varju-ügy felháborító - mondta Balogh Gergely, leszögezve: akárhogy próbálják titkolni, vagy szépíteni, "mindketten csaltak és lenyúlták a közpénzt".
A Fidesz és ifjúsági szervezete ezért mindkét politikust arra szólítja fel: papírokkal igazolva fizessék vissza az általuk jogosulatlanul felvett összegeket, de azt is eltudják fogadni, ha a pénzt jótékony célra ajánlják fel - mondta Balogh Gergely, hozzátéve, erről is szeretnének írásos bizonyítékot látni.

Az MSZP kéri, hogy Kövér László is számoljon el

Ellentétben a Fidesz és a Fidelitas állításával, Tóbiás József a magyar törvények szabályai szerint, jogszerűen vette fel képviselői költségtérítését, amelyet közfeladatai és pártfeladatai ellátására használt fel. Sőt, a valóság az, hogy Tóbiás József felelős politikusként bánt a pénzügyekkel, mivel minden hivatalos kiadását a képviselői költségtérítéséből fedezte, az MSZP-től neki járó költségtérítésre nem is tartott igényt – s ez azért fontos megtakarítás, mivel a párttámogatás forrása is közpénz.

A Fidesznek egyébként csak azután lehetne erkölcsi alapja bárki számonkérésére, ha Kövér László elszámolna azzal, hogy miként kaphat zalaegerszegiként költségtérítést úgy, hogy Szigetszentmiklóson lakik, miközben házelnökként minden hivatalos kiadását az állam fedezi.