Magyar egyetemista is nyert az európai fizikaversenyen

Vágólapra másolva!
Bíró Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedéves fizikushallgatója is tagja annak a sikercsapatnak, amelyik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet diákvetélkedőjén a Legjobb Projekt címet elnyerte. 
Vágólapra másolva!

Magyar tagja is van annak a csapatnak, amelyik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) diákvetélkedőjén, a Summer Student Webfest versenyen a Legjobb Projekt címet nyerte el.

A világyegyetem korai állapotát kutatja

Bíró Gábor az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedéves fizikushallgatója. Tanulmányai mellett az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban kutat, és tagja a magyar ALICE-csoportnak, amely a CERN nagy hadronütköztetőjének egyik legnagyobb berendezésén végez kísérleteket. A nemzetközi összefogásban itt folyó munka célja a világegyetem korai állapotának, az ősrobbanás után mintegy tízezer-milliomod másodperccel létezett kvark-gluon plazmának a létrehozása.

Bíró Gábor a legjobb projektben

A CERN az idén immár harmadszor rendezte meg a Summer Student Webfest versenyt. A megmérettetésre nevező csapatoknak kizárólag nyílt webes technológiák felhasználásával kellett megvalósítani egy-egy tudományos-népszerűsítő projektet.

A 48 órás maratoni küzdelem után a projekteket egy háromtagú szakmai zsűri értékelte. A 8 induló csapat közül a "Legjobb Projekt" cím nyertese a "Particle Clicker" (Klikkelj a részecskékért) nevű csapat volt, ennek a tagjai Bíró Gábor.

Játák a nagy hadronütköztetővel

A csapat ötlete a Cookie Clicker nevű játékon alapult, amelyben a játékosnak egyetlen célja van: minél többet klikkeljen. A projekt kitalálói ezzel akár órákra odaszegezik a feladathoz, azaz az egérhez a játékost. A játékfüggőséget használják ki a tudomány népszerűsítésére: a nagy hadronütköztető egyik óriásdetektorának, a CMS-nek a keresztmetszeti képére klikkelve egy részecskefizikai eseményt, vagyis adatot hoz létre a játékos. Ha elég sok az adat, akkor megszületik a felfedezés.

Nemsokára kész a mobilverzió

A programkészítők arról sem feledkeztek meg, hogy a játékmenet, azaz a kutatási projekt és a fejlesztések támogatása a korábbi felfedezések sikeréből táplálkozzon. A kutatások legfontosabb és legértékesebb elemét, a fiatal munkaerőt "valutáért", a CERN-ben használatos kávéautomata-zsetonokért lehet megvásárolni.
A tervek szerint hamarosan elkészül a játék mobiltelefonokra optimalizált verziója is.