Átírta az MSZP a megállapodást

Vágólapra másolva!
Az Együtt-PM kész önállóan indulni a budapesti önkormányzati választáson. Azt követően döntöttek így, hogy az MSZP a megállapodás ellenére több kerületben nem a megbeszéltek alapján alakította ki a pozíciókat. Lapinformációk szerint Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól.
Vágólapra másolva!

Felfoghatatlan. A saját választóit veszi semmibe a budapesti MSZP, és veszélyeztet sok kerületi sikert. Ha így marad, önállóan indulunk - írta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM Szövetség társelnöke Twitter-bejegyzésében.

Megdöbbent az Együtt-PM

Majd egy közleményt is kiadtak, miszerint a szövetség megdöbbentőnek tartja, hogy sajtóinformációk szerint a Magyar Szocialista Párt budapesti szervezete pénteken egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló, hétfőn megkötött megállapodást, és a Demokratikus Koalícióra és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányos megállapodás-változatot hagyott jóvá.

Mint írták, üdvözlik és fontos lépésnek tartják, hogy az MSZP elfogadta Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet, de a hétfőn megkötött megállapodáscsomag bárminemű egyoldalú megváltoztatása aláássa az ellenzéki pártok közötti bizalmat. Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon Budapesten - írta közleményében a szövetség.

Átléptek a megállapodáson

Az MSZP budapesti szervezetének pénteken kellett döntenie arról, igent mond-e arra a fővárosi koordinált indulásról szóló megállapodáscsomagra, amiről több héten keresztül tárgyaltak a DK-val és az Együtt-PM-mel. Ennek a csomagnak nem csak Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltsége volt a része, és nem csupán a 16, valamilyen szinten esélyesnek tartott fővárosi kerület polgármesterjelöltjeinek 6-5-5-ös arányú felosztása. Pénteken az MSZP egy olyan konstrukciót fogadott el, mely legalább négy kerületben nem vette figyelembe a másik két párt, főként az Együtt-PM kéréseit.

A szóban forgó engedményeket az MSZP-nek azután kellett volna megtennie, hogy részben azokért cserébe egyezett bele Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely abba, hogy a XVIII. kerületben is szocialista legyen a polgármester-jelölt. Lapinformációk szerint a III, a IX, a XIII. és a XIV. kerületben azonban nem a megbeszéltek alapján lépett a MSZP. A Demokratikus Koalíció hamarosan reagál.

Variálás helyett dolgozni kéne

Bár folyamatosan keressük az MSZP illetékeseit, egyelőre sikertelenül. Török Zsolt a Facebookon reagált, ahol annyit írt, "az MSZP is jóváhagyta a többiek által javasolt koordinált indulást, és elfogadtuk közös főpolgármesterjelöltnek az ajánlott Falus Ferencet. Most már kezdjük a kampányt, arccal a választók felé! Gyerünk!". Majd hozzászólásként úgy fogalmazott: "Mi mindent benyeltünk eddig. A kompromisszum az, amikor mindenki enged. Ha a DK-soknak, Együtteseknek a huzakodás a fontos, akkor variáljanak nyugodtan. Szerintem HALADJUNK! Dolgozzunk, kampányoljunk inkább!"

Elsimítható problémákról van szó

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke újságírók előtt beszélt arról, hogy szerint minimális elsimítandó kérdés van a baloldali ellenzéki pártok önkormányzati választási együttműködésében, de azok érdemben nem veszélyeztetik az összmegállapodást.

Úgy fogalmazott: a szocialisták előző napi budapesti küldöttértekezletén a hárompárti (MSZP, DK, Együtt-PM) tárgyalódelegáció hétfői megállapodásának megfelelő döntés született. Hangsúlyozta: elfogadták a koordinált indulást, Falus Ferenc főpolgármester-jelölt személyét, a kerületi polgármesterekre vonatkozó személyi javaslatokat és a körzetekre vonatkozó arányszámokat.

Ugyanakkor vitatottnak nevezte néhány kerületi képviselő-testületi hely sorsát, de kiemelte: szerintük két-három kerületi mandátum nem veszélyezteti az összmegállapodást. A nyitott kérdéseket a következő napokban elsimítják a helyi pártszervezetek - tette hozzá. Budapesti szinten már nem változtatnak a felek - mondta -, mindent helyben kell megoldani, s nem is mondhatja meg egyik fél sem, hogy helyi körzetben ki a legjobb jelölt.

A tét drámai, ne engedjék komédiává zülleni

Az MSZP küldöttértekezlete azt a megegyezési javaslatot fogadta el, ami elé került, "mint a pártok tárgyalásainak eredménye" - reagált Facebook oldalán Lendvai Ildikó. A volt pártelnök szerint ha volt a tárgyaló felek között félreértés a megállapodási javaslat részleteiről, tisztázzák gyorsan és csendben. "Ne engedjék komédiává zülleni azt, aminek drámai tétje van". Lendvai Ildikó szerint biztosan van egy példány az eredeti javaslatból. "Kéretik bezárkózni és elővenni. Különben nem nullára, hanem minuszba jutunk vissza."

Fidesz: komolytalan Falus Ferenc főpolgármester-jelöltsége

Komolytalannak nevezte Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét a Fidesz kommunikációs igazgatója. Kocsis Máté szombaton a Hír Televízió P8 című műsorában a baloldali ellenzéki pártok egyeztetésére azt mondta: olyan "együgyű", "bugyuta" nem lehet a magyar baloldal, hogy egy nyár alatt megneveznek tizenhét főpolgármester-jelöltet. Vagy elvtelenségről vagy ostobaságról van szó - vélekedett. "Megint a nemlétező helyeket osztogatják", ugyanabba a hibába esnek, mint az országgyűlési és az európai parlamenti választáson - fogalmazott a kormánypárti politikus, kiemelve: egy dologról nem esett még szó, hogy mi a programjuk, mi lesz Budapesttel, a kerületekkel.