Izrael nem háborúzik a palesztin nép ellen

2014.08.11. 20:08

Izrael budapesti nagykövete szerint országa nem háborúzik a palesztin nép ellen vagy az iszlám vallással, csakis az Iszlám Dzsihád és a Hamász, azaz a terror ellen veszi fel a harcot. "Mi vagyunk az áldozat" – jelentette ki Ilan Mor hétfőn Debrecenben, a város főterén rendezett, Izrael melletti demonstráción.

A nagykövet a Gázában folyó harcokkal összefüggésben azt mondta, nem akarnak háborút, ezt a háborút rájuk kényszerítették, és megteszik, ami a kötelességük: meg fogják védeni magukat azok ellen, akik az életükre törnek. Ilan Mor figyelmeztette az Európában élőket: akik azt hiszik, védve vannak a fundamentalistáktól, "jobb, ha felébrednek, tudniuk kell, hogy Izrael után a terror Európát fenyegeti". Végre mindenkinek meg kell tudnia, mi az igazság - folytatta a nagykövet, majd arra kért mindenkit, "ne hagyják, hogy tovább kábítsák a terrorszervezet hazugságaival a világot".

Izrael egyedül védi meg magát

lan Mor szerint Izrael egyedül próbálja megvédeni államát, népét, a diaszpórában élőket. Feltette a kérdést: miért nem emelik fel a szavukat Magyarországon az emberek, miért nem hallatják a szavukat a magyar keresztények, amikor a Közel-Keleten a keresztényeknek is az életükre törnek? "Fel kell emelni a szavunkat a gyalázat ellen, elegünk van a hallgatásból, az antiszemitizmusból és az újkori antiszemitizmusból: az antiizraelizmusból" - hangoztatta a nagykövet, mintegy ötszáz fős hallgatóságának egyetértő tapsától kísérve.

Izrael melletti demonstráció DebrecenbenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Háborús bűn

Ilan Mor a Hamász és az Iszlám Dzsihád háborús bűnének nevezte, hogy óvodákba, iskolákba, kórházakba rejtenek el fegyvereket, hogy lövik a civil lakosságot, hogy alagutakat építettek, hogy "onnan előbújjanak megölni minket", hogy 3500 rakétát lőttek izraeli lakott területekre. A nagykövet elismerte, hogy a Gázából érkező képek borzalmasak, de - mint mondta - nekik kötelességük és joguk megvédeni magukat. Kérte egész Magyarországot, hogy fogjanak össze "a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országáért, Izraelért".

Debrecen is az igazság mellett van

Ilan Mor többször is kérte a szimpátiatüntetőket az izraeli és a magyar zászlók, a rendőrsorfal mögött álló mintegy húsz ellendemonstrálót pedig a magyar nemzeti zászló magasba emelésére, hogy lássa mindenki: "Debrecen is az igazság mellett van".

Ellentüntetők is voltak

Az ellentüntetőket a rendezvény kezdete előtt a rendőrség igazoltatta, s nem engedte a Kossuth-szoborhoz, a szimpátiatüntetés helyszínére. Az ellendemonstrálók a magyar zászló mellett Palesztina feliratú és palesztin zászlót ábrázoló és "Ne öljetek gyerekeket" feliratú táblákat tartottak a magasba. Az izraeli nagykövet beszédét egy bekiabáló próbálta megzavarni, de a rendezők kikísérték a térről.

Incidens nem történt

Az Izrael melletti szimpátiatüntetést szervező Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás arról beszélt, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, hogy megvédje lakosságát, országát a háború pusztításától. Nemes Ákos, a Hit Gyülekezete debreceni lelkésze kiemelte: nem kellene a palesztin népnek szenvednie, ha kiadnák a terroristákat, a gyilkosokat a hatóságoknak. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi azokat, akik a múlt csütörtökön ugyanezen a debreceni helyszínen Palesztina mellett demonstráltak, "a nyilasok unokáinak, utódainak nevezte, akik nem tanultak a történelemből".

A demonstráció a magyar és az izraeli himnusz hangjaival, incidens nélkül ért véget Debrecen főterén.