Helikoptert is bevetnek a parlagfű ellen

Parlagfű légifelderítés helikopter
Helikopterrel keresik a parlagfüvet
Vágólapra másolva!
Legyőzhetetlen ellenfél a parlagfű, de minden évben megpróbálják visszaszorítani. A talajvédelmi szakértők négy éve helikopterről figyelik a szántókat, és büntetnek, ha kell: tavaly országszerte 130 milliós bírságot szabtak ki a gyomnövény miatt. Az idei légi ellenőrzésen részt vett az Origo is.
Vágólapra másolva!

Kietlen mezőgazdasági út vezet a Székesfehérvár melletti Börgöndpusztára. Hosszú ideig semmi jele annak, hogy a közelben egy reptér üzemel - majd hirtelen egy elhagyatott lakótelep tömbjei tűnnek fel. Néma romok között gurulunk a régen katonai, ma már polgári használatban álló repülőtér felé, a töredezett betonösvényt felverte a gaz. Alig látható táblák mutatják, hogy jó irányban haladunk, itt lesz a hatóságilag meghirdetett helikopteres parlagfű-ellenőrzés.

Legyőzhetetlen

A helyszín ideális lenne egy világvégi akciófilm forgatásához is, az apokaliptikus hangulatot pedig csak erősíti a Fejér megyei talajvédelmi szakigazgatóság vezetőjének borús beszámolója. Pálmai Ottó szerint a parlagfű kiirthatatlan, ellene harcolni olyan, mintha a Terminátor 2. folyékonyfém-robotját próbálnánk legyőzni. Szívós, termékeny, irtás után újranő - a Kárpát-medence adottságai miatt a régióban nálunk érzi jól magát igazán, az esős nyár pedig nagy lendületet ad neki.

Helikopteres ellenőrök. Két nap alatt bejárták Fejér megye földjeit. Forrás: Bielik István

A hatóságok ezért inkább megfékezni próbálják a növény terjedését, autóval és helikopterről figyelik a parlagfüves zónákat. A légi ellenőrzés különösen az összefüggő mezőgazdasági területek felett hatékony - mint Pálmai Ottó elmondja, szakembereik két nap alatt Fejér megye összes szántója felett megfordultak.

A megyei szakigazgatóság tavaly 250 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet vizsgált, ebből 1500 hektáron találtak parlagfüvet - az ezután kiszabott 2,3 milliós kiszabott bírság 150 gazda között oszlott meg. A legkisebb tétel ilyenkor 15 ezer forint, míg a maximális eléri az ötmillió forintot.

Nem büntetni akarnak

"Nem az a cél, hogy büntessünk, hanem hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres irtás fontosságára. A légi ellenőrzést épp ezért jó előre beharangoztuk, és a gazdák odafigyeltek rá. Most is azt láttuk, hogy 8-10 traktor dolgozik a földeken" - mondja az igazgatóság vezetője.

Pálmai Ottó úgy látja, az odafigyelés ellenére sem tudják igazán visszaszorítani a gyomot. A közepesen fertőzöttnek számító Fejér megyében évek óta stagnál a parlagfűvel borított területek nagysága - de legalább nem is nő, köszönhetően az ellenőrzésnek.

"Nem büntetni szeretnénk" - Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Szakigazgatóságának vezetője. Forrás: Bielik István

Nem csak a gazdák tehetők felelőssé a parlagfű jelenlétéért – a gyomnövény ugyanúgy virágzik a belterületeken és a közúti, vasúti társaságok vonalain. A talajvédemi szakember szerint nehéz az irtás, még az önkormányzati területeken is: ott a jegyzők felelnek a parlagfűmentességért, ők viszont nem szívesen konfrontálódnak a lakossággal, inkább hagyják nőni a gyomot.

A bimbóig nem juthat el

Míg az ellenőrzést (és a büntetőeljárást) a talajvédelmi igazgatóságok indítják, az akció irányításával, az adatok összegzésével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal foglalkozik (Nébih). A börgöndpusztai berepülésre eljött a Nébih elnökhelyettese, Jordán László is, aki kérdésünkre elmondja, a napokban összesen hat megyében (Pest, Fejér, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg) indult helikopteres ellenőrzés, mivel ezek a legfertőzöttebb régiók.

Gyomvadászat közben. Forrás: Bielik István

"A lényeg, hogy még a virágzási időszak előtt minél nagyobb területet mentesítsünk. Ezért idejében figyelmeztettük a gazdákat, hogy június 30-ig akadályozzák meg a parlagfű bimbózását, és azt is megmondtuk, milyen időszakban és melyik megyékben várható ellenőrzés." Jordán László szerint látszik eredmény: helikopteres megfigyelők évről évre több, frissen elmunkált területet látnak, s ezzel együtt csökken a parlagfűvel borított szántók aránya.

Kérdésünkre - a hatóság az állami társaságokkal szemben is hatékony-e a parlagfű elleni harcban - Jordán László hangsúlyozza, a növény-és talajvédelmi igazgatóságok szükség esetén a MÁV-ot és közútkezelőt is megbírságolják. Bár nem a bírságolás a fő cél, tavaly összesen 6500 hektáron találtak parlagfüvet az ellenőrök, ami után összesen 130 millió forintos büntetést szabtak ki – teszi hozzá a Nébih elnökhelyettese.

Szemben az ellenséggel

A parlagfű szereti a homokos, laza talajt, és előbb is indul növésnek, mint a kukorica vagy a napraforgó - főként, ha sok csapadék éri. Így kicsírázik, mielőtt a terméssorok összezárnának felette, gyakran pedig a vetett növény felé nő.

A legyőzhetetlen gaz. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Vegyszeres irtása a legnagyobb odafigyelés mellett sem mindig sikerül, szárazság mellett ugyanis nem éri el magjait a hatóanyag, ha viszont sok eső esik, akkor túl mélyre szivárog a vegyszer. A parlagfű ráadásul igazi túlélő: magjai 40 évig életképesek maradnak, egy hajtás több ezer új magot és pollenek millióit termeli ki minden nyáron. Pálmai Ottó szerint, ha innentől egyetlen példány sem hozna virágot, akkor is évtizedek kellenének a parlagfű teljes kipusztulásához.

Magyarországon 5,5 millió hektárnyi szántó és agrárium található, a legfertőzöttebb régiók pedig együtt 700-800 ezer hektárt tesznek ki. Ekkora területet kellene évről évre gyommentesíteni - a magyar lakosság negyede, 2,5 millió fő ugyanis már allergiás a gyomnövény pollenjeire.

Elő az orrspray-vel

A virágzás sok helyen már most elkezdődött, az igazi pollenbombára azonban augusztus közepétől lehet számítani, a virágpor pedig októberig gondokat okozhat. "Az allergiásoknak már most érdemes beszereznie a szükséges tablettákat és orrspray-ket, aki megteheti, a tengerparton vagy a hegyekben is átvészelheti a pollentámadást" - mondja Csáki Csilla allergológus.

A lakosság negyede allergiás a parlagfűre. Forrás: MTI/Beliczay László

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértője évről évre egyre több parlagfű-allergiás esettel találkozik, a vidékiek és budapestiek ugyanolyan arányban lehetnek érintettek. „Európában mi vagyunk a leginkább fertőzött ország, nem csoda, ha romlik a helyzet" - jegyzi meg az allergológus.

Ezt is meg lehet szokni

Csáki Csilla szerint a tüneti kezelések mellett hatékony lehet a parlagfű elleni immunterápia. A "kutyaharapást szőrével"-elvű módszer a fokozatos hozzászoktatásra épít, a parlagfűszezon előtt három hónappal érdemes elkezdeni, lényege pedig, hogy minden nap kicsit többet kapunk az allergiát kiváltó fehérjéből. A tényleges virágzásra már kialakul egy bizonyos védettség a pollennel szemben, a tartós hatáshoz viszont érdemes 3 éven keresztül megismételni a kezelést.