Az ellenzék több helyen is meglepheti a Fideszt

szavazás, urna, pp-csík
Vágólapra másolva!
Szinte biztosan képtelen lesz megismételni a Fidesz–KDNP szövetség a 2010-es választási eredményét ősszel a dunántúli megyei jogú városokban. A legnagyobb valószínűsége az ellenzéki sikernek a botrányokkal terhelt Szombathelyen és Szekszárdon van, de Dunaújvárosban és Pécsett is fordulat jöhet.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint két hónap van hátra az önkormányzati választásig, és csupán egy hét a jelöltállítás megkezdéséig, így érdemes körülnézni az országban, hogy a megyei jogú városokban nagyjából mire számíthatunk októberben. Az Origo vidéki körképének első részében a Dunától nyugatra lévő nagyvárosok jelöltjeinek az esélyeit vizsgáljuk meg.

Pintér Attila lehet a polgármester

Dunaújvárosban meglehetősen izgalmas versenyre kell számítani októberben, mivel az országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP csupán másfél százalékkal tudta megelőzni a baloldali összefogást, míg a Jobbik akkor több mint 23 százalékot ért el. A kormánypártok ősszel a 2010-es győztest, Cserna Gábort indítják, akinek Pintér Attilával, az MSZP–Együtt-PM–DK által támogatott jelöltjével kell felvennie a versenyt. Cserna négy éve simán győzött, de azóta jelentősen megváltozott a politikai hangulat az egykori baloldali fellegvárban, többek között a Dunaferrben zajló leépítések miatt. A Jobbik Pintér Tamást indítja, akit szintén hiba lenne teljesen leírni az idén tavasszal elért eredmények fényében.

Érden a két tavaszi választáson a várakozásokkal szemben viszonylag simán győzött a Fidesz–KDNP, ennek alapján nem sok izgulnivalója lesz ősszel T. Mészáros Andrásnak, aki 2006 óta vezeti az ugyanabban az évben megyei jogú várossá nyilvánított települést. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szocialisták Farkas Zsuzsanna független jelöltet támogatják, de ringbe száll Csengeri Attila, a 2030 Egyesület jelöltje is.

Ahol semmi nem fenyegeti a Fideszt

Győrben minden körülmény a fideszes Borkai Zsolt győzelmének ágyazott meg. A megyeszékhelyet 2006 óta vezető politikus kezére játszik, hogy míg az MSZP és az Együtt közösen támogatja Szabó Sándornét, a város korábbi polgármesterét, a DK Neupor Zsolt személyében saját jelöltet állított. A versenybe nem sok beleszólása lesz Takács Krisztiánnak, a Jobbik polgármesterjelöltjének, mivel pártja a tavaszi választásokon messze lemaradt a Fidesztől.

Borkai Zsolt, Győr első embere Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kaposváron sem kell majd senkinek sem lerágnia a körmét, mivel a legnagyobb esélyes Szita Károly, aki 1994 óta vezeti Somogy székhelyét. Bár a baloldali ellenzék Kováts Imre személyében egy független jelölt mögé állt, ez minden bizonnyal kevés lesz a sikerhez.

Nagykanizsán, bár a városnak komoly baloldali hagyományai vannak, most mégis a kormánypártoknak kedvezhet a széljárás. A Fidesz–KDNP az országgyűlési képviselőséget választó Cseresnyés Péter helyett Dénes Sándort indítja, akinek a helyzetét megkönnyíti, hogy MSZP és az Együtt–DK külön állít polgármesterjelöltet. Az előbbi Károlyi Attilát, míg az utóbbi pártszövetség Bodó Lászlót támogatja. A jobbik Gábris Jácint személyében próbálja elhódítani a zalai város polgármesteri pozícióját.

Veszélyben Páva posztja

Az egész Dunántúlon talán a legizgalmasabb összecsapást Pécsett láthatjuk majd, ahol egyelőre hat polgármesterjelölt száll ringbe. Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) esélyeit rontja, hogy a korábban a kormánypárttal szövetséges Összefogás Pécsért Egyesület önállóan indul. Kővári János, aki az Összefogás jelöltje, 2010–14 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, de most mégis egyedül próbál szavazatokat gyűjteni a baranyai megyeszékhelyen.

Páva esélyeit másrészt az javíthatja, hogy az MSZP, az Együtt–PM és a DK nem tudott megállapodni a közös indulásban. A szocialisták és az Együtt Kovács Ágnes mögött sorakoztak fel, míg a Gyurcsány-párt a korábbi alpolgármestert, Kunszt Mártát indítja. A kormánypártnak kedvezhet az is, hogy az LMP a városban jól ismert Keresztes László Lórántot támogatja, aki általában 7-8 százalékot szokott kapni. Vélhetően a futottak még kategóriában lesz a jobbikos Gyimesi Gábor.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere Forrás: MTI/Sóki Tamás

Péccsel szemben Sopronban lefutottnak tekinthető a verseny, többek között az idei választási eredményekre alapozva. Ezek nagyon jelentős kormánypárti előnyt mutattak. Másrészt másfél héttel az ajánlások gyűjtése előtt még mindig nem lehet tudni, ki lesz Fodor Tamás baloldali kihívója.

Mindenki beállhat Hadházy mögé

Szekszárdon sem lesz unalmas az októberi küzdelem, főleg mivel a trafikügyet tavaly kirobbantó Hadházy Ákos képes lehet elérni, hogy a teljes ellenzék mögéje sorakozzon fel, de a DK egyelőre erre nem hajlandó. A várost 2006 óta irányító Horváth István egyéni országgyűlési mandátumot szerzett, így helyette Ács Rezső, a tolnai megyeszékhely eddigi alpolgármestere száll ringbe. A Fidesz egyáltalán nem lehet nyugodt, mivel tavasszal is több mint három százalékponttal gyengébb listás eredményt ért el a településen, mint ami az országos átlaga (43,72 százalék) volt.

Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika szekszárdi polgármesterjelöltje Forrás: MTI/Soós Lajos

Székesfehérváron biztosra veszik Cser-Palkovics András győzelmét, aki 2006-ban vette át a város irányítását a szocialista Warwasovszky Tihamértól, aki azonban jelenleg az Állami Számvevőszék alelnöke. A baloldal itt összefogott, de Márton Roland a 2010-es és a mostani országgyűlési választáson is nagyon sima vereséget szenvedett.

Újra visszatér a baloldal?

Szombathely lesz Pécs mellett a másik olyan város a Dunántúlon, amelyre óriási figyelem irányul majd. A Fidesz–KDNP, Puskás Tivadar jelenlegi polgármestert indítja, ugyanakkor a helyi képviselőjelöltek nagy részét lecserélte. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy tavaly szeptemberben a szombathelyi MSZP feltett a blogjára egy tizennégy másodperces videót, amelyen szerintük Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere kokainozik. A rendőrség talált kokaint azon a hajón, amelyiken a felvétel készült, de azt nem tudták megállapítani, hogy ki van a videón, így felfüggesztették a nyomozást.

A szocialisták a vasi megyeszékhelyen Ipkovich Györgyöt indítják, aki 2002–2010 között vezette a várost. A politikus mögé beállt a teljes baloldali ellenzék, amelynek most nagyon jó esélye van arra, hogy visszavágjon a négy évvel ezelőtti vereségéért. Helyzetüket az rontja egyedül, hogy az LMP és a Negyedik Köztársaság (4K!) közösen állít jelölteket a településen. A Jobbik is önállóan méreti meg magát, és a négy évvel ezelőtthöz hasonlóan Balassa Pétert indítják, aki korábban a Haladás labdarúgója volt.

Ipkovich György, Szombathely baloldali jelöltje Forrás: MTI/Földi Imre

Tatabányán a Fidesz Schmidt Csaba mostani városvezetőt indítja Fekete Miklóssal szemben, akit az összes baloldali párt támogat. Komárom-Esztergom megye székhelye korábban a baloldal fellegvárának számított, de érdekes módon szocialista párti polgármestere még egyszer sem volt. Most mindenképpen reménykedhet az ellenzék, mivel az országgyűlési listás szavazatokat tekintve csupán 221 szavazattal maradt le a baloldal a Fidesztől.

Pici lázadás a kormánypártban

Veszprémben szintén összefogott a teljes baloldali ellenzék, hogy leváltsák Porga Gyulát, aki 2010 óta áll a város élén. Katanics Sándor, aki 2006–2010 között volt szocialista országgyűlési képviselő, majd a Demokratikus Koalíció létrejöttét követően távozott az MSZP-ből, most megpróbálja visszaszerezni a jobboldaltól a várost, amelynek egyébként 1990–2006 között végig szabad demokrata polgármestere volt.

Végül Zalaegerszegen nem várható sok izgalom, bár a jelöltállítás során úgy tűnt, komolyabb belháború tör ki a Fideszben, mivel a helyi szervezet Gyutai Csaba helyett Balaicz Zoltánt javasolta polgármesterjelöltnek. Az országos központ engedett a helyiek akaratának, így Balaicz minden bizonnyal átveheti a megyeszékhely irányítását. Erre többek között azért is van nagy esélye, mert a baloldal még mindig nem nevezte meg a jelöltjeit.

Összességében csodával érne fel, ha a Fidesz a Dunántúlon megismételné a 2010-es eredményét, amikor az összes megyeszékhelyet elvitte. Bár erre most is megvan az esélye, főleg a baloldal megosztottsága miatt, de Szekszárdon és Szombathelyen az utóbbi évek botrányai eléggé megtépázták a kormánypárti sorokat. Pécsett és Dunaújvárosban sem lefutott a verseny, de az ellenzéknek inkább a Fejér megyei székhelyen van nagyobb esélye a sikerre.