Októberben Székesfehérvárra megy a Seuso-kincs

2014.08.15. 11:00

Október 4-től a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban állítják ki a Seuso-kincseket – írta a Fejér Megyei Hírlap. A napilap arról is beszámolt, hogy létrejött a Seuso-munkabizottság.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban október 4-étől lesznek láthatók a Seuso-kincsek – erről Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlap pénteki számában. A főigazgató a lapnak elmondta: a Seuso-kincset Fejér megyében, Polgárdi-Szabadbattyán térségében találták meg, ez indokolja a kincsek fehérvári kiállítását.

Baán közölte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia neves szakemberek részvételével létrehozta a Seuso-munkabizottságot, amelynek elnöke Török László akadémikus, az MTA régészeti bizottságának elnöke, valamint az Ókortudományi Társaság főtitkára lett. A bizottság által tervezett ötéves komplex kutatási program célja, hogy elvégezze a Seuso-kincs Magyarországra visszakerült darabjainak teljes körű tudományos feldolgozását, a tárgyak dokumentálásától, készítési helyük vizsgálatától kezdve a feltételezett lelőhelyük kutatásán keresztül a történeti, társadalmi, ikonográfiai és művészettörténeti értelmezésükig.

A 14 részből álló Seuso-kincs egyik darabjának részleteForrás: MTI

A főigazgató hangsúlyozta: a munkabizottság az ötévesre tervezett kutatási projekt első szakaszában nem tervezi a szabadbattyáni ásatások folytatását. A most meginduló komplex tudományos kutatási program először azt szeretné tisztázni, hogy mi a Magyarországra került darabok pontos származási helye. Amennyiben a tudományos vizsgálatok alapján bebizonyosodik, hogy a tárgyak Polgárdi-Szabadbattyán környékén kerültek elő, más megvilágításba kerül majd a környék római kori régészeti lelőhelyeinek kutatása, így a szabadbattyáni épületegyüttes feltárása is. Baán leszögezte: a magyar állam továbbra is elkötelezett a Seuso-kincs további darabjainak megszerzésében, de az ügy lezártáig – a siker érdekében – nem ad bővebb információt.