Falus felkészült Tarlós megbuktatására

ellenzéki összefogás budapesten, önkormányzati választás 2014, dk, együtt-pm, mszp, kunhalmi ágnes, szigetvári viktor, molnár csaba, sajtótájékoztató, falus ferenc
Vágólapra másolva!
Végül az eredetileg tervezettnél kevesebb, 16 helyett csak 14 közös polgármesterjelöltet indít Budapesten az Együtt–PM, a DK és az MSZP, viszont mindannyian ezt is nagy eredménynek értékelték a fővárosi együttműködés bejelentésén. Bemutatkozott Falus Ferenc közös főpolgármester-jelölt, aki válaszolt az Origo kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A baloldali ellenzék önkormányzati választási együttműködését a külsőségeket és az aláírási ceremóniát mellőzve jelentette be többhetes intenzív tárgyalás után pénteken az Együtt–PM, a DK és az MSZP.

Az esélyesek magabiztosságával

Az ellenzéki megállapodás létrejött, összeállt, és képes is arra, hogy leváltsa Tarlós Istvánt, valamint a kormánypárti kerületi polgármestereket – jelentette be Molnár Csaba. A DK ügyvezető alelnöke a szélesebb nyilvánosság elé először lépő Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost pedig nemcsak közös főpolgármester-jelöltként, Tarlós kihívójaként, hanem legyőzőjeként is felkonferálta.

Az ellenzéki pártok szerint az összefogással képesek leváltani a Fideszt Fotó: Bielik István - Origo

Molnár kitért arra is, hogy bár a sajtó az elmúlt hetek eseményeit castingolásnak, sőt bohózatnak nevezte, ez valójában mindannyiuknak egy nehéz tanulási folyamat volt. "Nem az esélytelenek nyugalmával, hanem az esélyesek magabiztosságával állunk itt" – mondta.

A 16-ból végül 14 közös jelölt lett

Az Együtt–PM, a DK és az MSZP végül abban állapodott meg, hogy a 23-ból 14 fővárosi kerületben indítanak közös polgármesterjelöltet, és ezekben a városrészekben közösen indítanak egyéni képviselőket is az összes lehetséges körzetben. Erről már Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke beszélt.

Az összefogással a győzelemre kötöttek megállapodást a főpolgármesteri tisztség, számos kerületi polgármesteri poszt és még több egyéni képviselői hely vonatkozásában – hangoztatta, hozzátéve: lesz, ahol egymás ellen is indítanak jelölteket.

A végére sikerült egyezségre jutni, de lesz, ahol az ellenzéki pártok egymás ellenében is indítanak polgármesterjelölteket vagy képviselőjelölteket Fotó: Bielik István - Origo

Néhány helyen a közös polgármesterjelöltben sem tudtak megállapodni, hiszen eredetileg 16 közös jelöltet terveztek állítani. Szigetvári szerint a XIII. kerületben Tóth József, a XI. kerületben pedig Molnár Gyula olyan MSZP-s polgármester-jelöltek, akiket végül nem támogat mindhárom szervezet.

Angyalföldről Szigetvári azt mondta, hogy Tóth Józseffel szemben lehet, hogy saját polgármesterjelöltet is indítanak még, de az biztos, hogy a kerület minden egyéni körzetében lesz ellenjelöltjük a szocialistákkal szemben. Újbudán csak a DK és az MSZP támogatja Molnárt, bár az Együtt–PM sem indít ellene jelöltet.

Kemény kompromisszumok árán

"Megteremtettük a Fidesz leválthatóságának reményét Budapesten, ám ehhez kemény kompromisszumokat kellett kötni" érzékeltette a nehézségeket Kunhalmi Ágnes. Az MSZP budapesti elnöke jelezte: áprilisban a fővárosban a baloldal összességében több voksot kapott, mint a jobboldal.

Ebből a számszerű többségből a szocialista politikus szerint cselekvőképes politikai többség jöhet létre az ősszel. Ezt látta a Fidesz is, "matekozott", majd nem véletlenül módosította néhány hónappal a voksolás előtt az önkormányzati választás szabályait, a mandátumszámítást – állapította meg.

Falus Ferenc: A testi-lelki egészség a cél

- Sokat gondolkodott a válaszon, amikor felkérték a közös főpolgármester-jelöltségre, vagy azonnal igent mondott?

Könnyen és gyorsan vágtam rá igent, hiszen évek óta azon dolgozom, hogy egy egységes baloldali jelölt fel tudjon lépni. Örömmel vettem a felkérést, és felkészültem a megmérettetésre. Ahogy arra is: szabad, élhető Budapestet hozzunk létre, ahol mindenki minden tekintetben fellélegezhet. Évek óta erre készülök.

Akkor volt ideje azon gondolkodni: mi a város legsúlyosabb problémája, amit azonnal meg kellene oldania, ha megválasztják?

A legnagyobb gond, hogy más értékek mentén születnek a döntések, mint amit én fontosnak tartok. A legfontosabb közös érték az, hogy minél tovább egészségben élhessünk. Emiatt azok az intézkedések élveznének előnyt, amelyek egészségkárosítást szüntetnek meg, illetve amelyek lehetővé teszik, hogy testileg és lelkileg is egészségesen élhessünk. Nemcsak a Belváros egy szűk részén, hanem az egyik végétől a másikig.

A lelki egészségbe beletartozik, hogy a budapesti polgárok nagyobb beleszólást kaphassanak abba, mi történik velük, illetve számon kérhető legyen a városvezetés?

Programom egyik lényeges eleme az információszabadság fontossága és minél szélesebb körű hozzáférhetősége. Ehhez fontos lépcső az internethez, az ingyenes vezeték nélküli kapcsolathoz való hozzáférés erősítése is, hiszen erre a célra a nyomtatott lapok ma már nem elegendőek.

Felkészült arra is, hogy politikai ellenfelei támadni fogják, például az influenzajárvánnyal és a H1N1-védőoltás ügyével?

Már meg is tették. Gyalázatosnak tartom az oltásellenes hangokat. Ez ugyanis emberek életébe kerül: számolják össze, hányan haltak meg akkor olyanok, akik nem oltatták be magukat.

Ha már a szakma szóba került: önt a baloldali ellenzék Budapest orvosának szánja. Meg fogja gyógyítani a fővárost?

A gyógyítás megszervezésében mindenképpen szeretnék meghatározó szerepet játszani. Mindannyian látjuk, hogy beteg a város, úgyhogy van tennivalónk.

Falus: Szabad, élhető Budapestet

"Ma hivatalosan is megkezdődött a Fidesz hatalmának megtörése Budapesten" – jelentette be a három szervezet közös főpolgármester-jelöltje. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos hozzátette: ő maga felkészült Tarlós István "megbuktatására", és egy egészséges, szabad város megteremtésére.

Középen Falus Ferenc, a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt Fotó: Bielik István - Origo

Szavai szerint változást kíván elérni abban, hogy ne az emberek feje felett hozzanak meg döntéseket, továbbá "ne csiricsáré presztízsberuházásokra költsenek sok pénzt, miközben szinte naponta gyullad ki a 3-as metró".

A következő hetekben még formálja főpolgármester-jelölti programját, amelyet majd a Véleményszabadság.hu oldalon tesz közzé. Kérdésre válaszolva Falus közölte azt is, hogy évek óta erre a feladatra készül, és képesnek is érzi magát arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen.

Startol a kampány, irány a mélyvíz

A nehezen összehozott ellenzéki megállapodás után sem pihenhetnek a baloldali pártok és jelöltjeik, hiszen kevesebb, mint 60 nap van a választásig, benne vagyunk a kampányban mondta az Origónak Kunhalmi Ágnes. Hozzátette: a nyaralás illúzióját legfeljebb az keltheti, hogy „mélyvízben úszunk".

Kunhalmi Ágnes biztató jelnek tartja, hogy az MSZP erősödik Budapesten Fotó: Szabó Gábor

A kampány várható menetrendjéről elmondta: Falus Ferenc megkezdte a saját fővárosi programja és a kerületi programok összefésülését, startra készen állnak a kerületekben a jelöltek, a következő hetekben azon lesz a hangsúly, hogy Falus és a kerületi polgármester-, illetve képviselőjelöltek személyét, valamint programját minél szélesebb körben eljuttassák a budapestiekhez.

"Nincs elveszett kerület, ebben pedig megerősít minket, hogy a közvélemény-kutatások szerint az MSZP erősödik, a kormánypártok pedig veszítettek népszerűségükből" – mondta. A szocialisták budapesti elnöke szerint ezt maga is érzi mindennap, amikor a 3-as metrón utazók közül sokan megszólítják, és két kérdésük van: "Ugye, győzünk, és húzhatjuk-e Falus Ferencre az ikszet?"

Arra a kérdésre, hogy lesz-e jelöltvita Tarlós István főpolgármester és kihívója, Falus Ferenc között, Kunhalmi azt válaszolta: bízik benne, hiszen ha Tarlós nem áll ki, akkor nem csak Falust, hanem a budapestieket is semmibe veszi.

Közös ellenzéki polgármesterjelöltek

Kerület Név Szervezet
III. Béres András EgyüttPM
IV. Trippon Norbert MSZP
V. Juhász Péter EgyüttPM
VI. Kiss Róbert EgyüttPM
VII. Farkas Ferenc DK
IX. Gegesy Ferenc EgyüttPM
X. Élő Norbert DK
XIV. Karácsony Gergely EgyüttPM
XV. Hajdu László DK
XVII. Gy. Németh Erzsébet DK
XVIII. Szaniszló Sándor MSZP
XIX. Gajda Péter MSZP
XX. Szabados Ákos MSZP
XXI. Horváth Gyula DK