Nácibarát sarlatánokhoz hasonlítja Orbánt a Washington Post

2014.08.17. 20:11

Kemény hangvételű szerkesztőségi cikkben bírálja Orbán Viktor magyar kormányfőt a Washington Post amerikai lap.

Négy évig bizonygatták Brüsszelben Orbán lobbistái és magas rangú küldöttjei, hogy az EU félreérti a magyar kormányfő politikáját, és hogy a szabad sajtó, illetve a független bíróságok felszámolása, a vallásszabadság korlátozása, és pártja választási győzelmének előre bebiztosítása miatt őt kritizálók nagyon félreértettek mindent, valójában csak a kommunista rezsim maradékának eltakarítása zajlik - indítja Orbán Viktort bíráló szerkesztőségi cikkét a Washington Post, de később bedurvít.

A július 26-i tusványosi beszédével azonban „kihúzta a szőnyeget saját propagandistái lába alól is” azzal, hogy kinyilvánította, illiberális államot épít, szingapúri, kínai, indiai, török mintára. A cikkben több részletet is kiemelnek a beszédből, például megemlítik, mit mondott Orbán Amerikáról (az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg).

A Washington Post szerint Orbán homályosan fogalmazott abban a kérdésben, hogy mi is az az illiberális modell, de „a magyarok túlságosan is jól tudják, mire gondolt: a szólásszabadság megnyirbálása, a nem keresztényeket és a roma kisebbséget érintő megkülönböztető törvények, az állami irányítású gazdasági populizmus, amely gyanakodva méregeti a külföldi tőkét”.

A lap szerint azonban az, amit Orbán bemutat a valóságban, nem más, mint „ugyanaz az autoriter nacionalizmus, amelyet a 20. században oly sok bandita és sarlatán is gyakorolt – köztük a nácibarát II. világháborús magyarországi rezsim”.

Ha volt is eredeti ötlet a beszédben, az csak annyi volt a lap szerint, hogy a magyar kormányfő úgy próbál meg illiberalizmust építeni, hogy közben az Európai Unió tagja marad. „Ezért az EU vezetőinek gyorsan lépniük kellene, hogy kibillentsék Orbánt ebből az önteltségből.”

A lap megjegyzi, az EU-n kívül, amely 20 milliárd dollárnyi segélyt ígért Magyarországnak a következő hét évre - az USA-nak is lépnie kell: le kell fokoznia az Orbán-kormánnyal fennálló kapcsolatot. „Orbán úr kizárta magát a nyugati demokráciákból; vele és kormányával ennek megfelelően kell bánni” – írja a lap.