Soha nem volt még ilyen sok ember a Szigeten

sziget2014, sziget, sziget 2014, Macklemore és Ryan Lewis koncert.
Macklemore és Ryan Lewis koncert
Vágólapra másolva!
Bőven 400 ezer fölöttire becsülik a Sziget Fesztivál látogatói számát. A főszervező szerint túlszárnyalták a nullszaldót. Idén több magyar ment ki, mint az utóbbi években bármikor, de így is kevesebben voltak, mint a külföldiek.
Vágólapra másolva!

Bár a zárónapi adatok még nem ismertek pontosan, bizonyosan új látogatócsúcs született az idei Sziget fesztiválon, várhatóan 410 és 420 ezer fő között lesz a végső szám. Erről Gerendai Károly, a rendezvény főszervezője beszélt vasárnap este. Gerendai szerint korábban soha nem fordult elő, hogy még a fesztivál megkezdése előtt elfogytak a bérletek. Csütörtökön 85 ezer látogatóval már megdőlt a napi rekord, az elmúlt években 80 ezerben maximálták a napi befogadóképességet.

Az eddigi rekordot a 2009-es Sziget tartotta, akkor 390 ezer ember mulatott itt. Tavaly kevesebben, 361 ezren voltak.

"A látogatócsúcs azt is jelenti, hogy

. Tavalyhoz képest 2014-ben nagyjából 300 millió forinttal nőttek a kiadások, ezzel együtt úgy kalkuláltunk, hogy a 390 ezres látogatottság jelenti a nullszaldót, és ezt sikerült túlszárnyalni. Egyértelműen jó döntés volt a korábbi évekhez képest egy héttel későbbre tolni a Szigetet, úgy tűnik, jövőre is maradunk az augusztus közepi időpontnál. Ezt legfeljebb az befolyásolhatja, ha más európai fesztiválok is változtatnak megszokott dátumukon. Az augusztus elején inkább Amerikában és Japánban turnézó előadók idén az egy héttel későbbi időpontban már el tudtak jönni a Szigetre" – mondta Gerendai Károly.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az idei Sziget hetijegyeinek több mint 80 százalékát Nyugat-Európában értékesítették, a látogatók összességét tekintve az elsősorban napijegyeket vásárló magyarok aránya nem éri el az 50 százalékot. "Idén több magyar jött a Szigetre, mint korábban, ez hosszú évek óta először fordult elő. Külföldről a legtöbben Hollandiából érkeztek, bár itt a növekedés kicsi volt, a hollandiai Lowlands Festival velünk egy időben, augusztus 15-től 17-ig zajlott. Az angol, a francia, a német, az olasz piacon jelentős növekedést sikerült elérnünk."

Mi történt az A38 sátorban?

A csütörtöki Stromae-koncertre a tervezettnél jóval többen érkeztek a 10 ezer ember befogadására alkalmas A38 sátorba, az eset kisebb tömegjelenetekhez vezetett, majdnem húszan megsérültek. A főszervező szerint egy ilyen nagy fesztiválon időnként elkerülhetetlen az ilyen eset, ráadásul a várt nagy érdeklődés miatt fel is ajánlottak egy délutáni nagyszínpados időpontot az előadónak, ám ő ragaszkodott a késő esti koncerthez, így maradt az A38 sátorban. Gerendai Károly azt mondta, mobil applikáción és Facebookon is felhívták a közönség figyelmét a várható telt házra, és kérték az embereket, hogy időben jelenjenek meg.

"Az esetleges tumultuózus jelenetekre számítva megerősítettük a sátor egészségügyi és biztonsági személyzetét, és kitettünk kivetítőket is azoknak, akik nem tudtak bejutni. Hiába írtuk ki, és közöltük hangosbemondón, hogy megtelt a sátor, a tömeg egy része mégis nyomult befelé, ez okozott kisebbfajta pánikhelyzetet. Szerencsére a legsúlyosabb sérülés egy térdficam volt, a kollégák jól reagáltak, hogy a kordonokat nem nyitották meg, hiszen nagyobb veszélybe kerültek volna az ott állók, ha megindul a tömeg" - mondta.

Macklemore és Ryan Lewis koncert Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A legjobb koncert?

A főszervező a koncertek közül a Macklemore & Ryan Lewis csütörtök esti produkcióját emelte ki, de szerinte a legjobban sikerültek között volt a Queens of the Stone Age nulladik napi fellépése is.

"Nagyon sok nem zenei program is nagy sikert aratott, ezek között volt például a Cirque du Sziget új előadása, az idén debütált Art Zone és Tábortűz helyszín, de a tavalyinál magasabb vízállás, ezért kisebb használható terület ellenére a Sziget Beach is rendkívül népszerű volt" - mondta Gerendai Károly.