Sváby András elbúcsúzott a Naplótól

Sváby András Férfi zsáner Budapest, 2004. október 18.
Sváby András, producer beszél a TV2 kereskedelmi televízió, Megasztár elnevezésű, második alkalommal megrendezésre kerülő könnyűzenei tehetségkutató műsorának sajtótájékoztatóján, az Operettszínházban.
Budapest, 2004. október 18. Sváby András, producer beszél a TV2 kereskedelmi televízió, Megasztár elnevezésű, második alkalommal megrendezésre kerülő könnyűzenei tehetségkutató műsorának sajtótájékoztatóján, az Operettszínházban. MTI Fotó: Nándorfi Máté
Vágólapra másolva!
Facebook-üzenetben búcsúzott el a Naplótól Sváby András, a műsor egyik létrehozója és műsorvezetője, miután a Naplót más adássávba tette át a TV2.
Vágólapra másolva!

„Nagy kedvem nincs nekrológot írni, de pár sort talán illene. Ezt a műsort nem azzal szarták el, hogy átteszik az amúgy komoly műsornak megalázó szombat kora délutánra, ezzel csak megölték. Szegény agonizáló Napló hosszú évek óta kínosan kerüli a fontos témákat, udvari műsor lett belőle. Sajnálom. Napló, béke veled, az én emlékeimben szép és fiatal maradsz” – búcsúzott a Naplótól a Facebookon Sváby András, aki 2007-ig vezette a műsort.

Sváby András Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Elsőként az Origo írta meg, hogy a TV2 emblematikus műsorát, amely 1997 októbere óta vasárnap este hétkor látható, ősztől átteszik szombat délután öt órára, azaz nemcsak napot vált, hanem átkerül egy jóval kevésbé kiemelt műsorsávba.

Hadas Krisztina, aki 2000-bem csatlakozott a Napló csapatához, Sváby bejegyzéséhez többek között a következőt fűzte hozzá kommentjében:

„András, mindannyian tudjuk, évek óta a Napló szándékos eljelentéktelenítése, pusztítása folyik.”

Kert Attila, a TV2 egykori hírigazgatója szerint „Amit most csinálnak, majdhogynem inkább eutanázia”.

A Napló 17 éven át biztos pont volt a TV2 vasárnap estéiben, olyannyira, hogy a rivális RTL Klub egy évtizeden keresztül nem talált fogást rajta. Végül egy titkos csodafegyver, a Cobra 11 lett huzamosabb ideig ellenfele és legyőzője a riportműsornak. Majd a Való Világ 4, az Alekosz menyasszonyt keres jött, a blockbusterek, az X-Faktor és a VV5 gyengítettek a Napló nézettségi számain. A riportműsor már nem volt tehát az a biztos erő a vasárnap estében, így programpolitikai szempontból eljött az ideje elmozdításának.

György Bence program- és hírigazgató az Origónak nyilatkozva azt mondta, biztos abban, hogy a Napló nézői szívesen nézik majd a riportműsort szombaton a Tények előtt is.