Tályogok, törések, méhen kívüli terhesség a Szigeten

Vágólapra másolva!
Közzétette a Honvéd Kórház, milyen problémákkal kezelték a szigeten mulatókat. Volt itt tályog, törés és méhen kívüli terhesség is. Feltűnően sok fiatalnak nem volt rendben a betegbiztosítása, a kórház a Sziget szervezőivel szerződne a kezelésekre.
Vágólapra másolva!

155 beteget láttak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumában a Sziget Fesztivál ideje alatt. Még az utolsó este után is voltak olyan szigetlakók, akik az intézményben búcsúztatták a mulatós hetet - közölte az intézmény hétfőn.

A betegek több mint 90 százalékát a kórházi ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték, de volt néhány súlyosabb eset is, például méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás.

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 1998-ban, míg a legidősebb 1972-ben született. A 155 beteg között 39 volt magyar, és 40 holland, a legtávolabbi beteg új-zélandi volt.

A kórházi ellátásra szorulók közül sokan érvénytelen biztosítással rendelkeztek, vagy nem volt náluk a biztosítást igazoló kártya. Ebben az esetben a kórház kizárólag az életmentő ellátásokra lenne kötelezhető, de „emberiességi megfontolásokból" mind a 155 beteget ellátták. Ellátásuk költségei várhatóan nem fognak megtérülni, ahogy hiába várják az előző években hasonló módon kezelt betegek utáni összegeket is.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, amelynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya. Remélik, "a jövő évben ennek a megállapodásnak a megkötését már a Sziget Fesztivál anyagi helyzete nem fogja megakadályozni" – írták közleményükben.

Korábban a Sziget egészségügyi szolgálata is közzétette, hogy ők milyen problémákkal szembesültek.