Nem ússza meg szárazon a főváros a tűzijátékot

Gabriel Szabo - Szabó Gábor

Augusztus 20-i tűzijáték Lánchídi kilövési pontjának telepítési munkálatai
Gabriel Szabo - Szabó Gábor Augusztus 20-i tűzijáték Lánchídi kilövési pontjának telepítési munkálatai
Vágólapra másolva!
Az már biztos, hogy esni fog szerda este a tűzijáték idején, de ez még önmagában nem ok arra, hogy lefújják a látványosságot.  Ha a szél viharosra fordul, akkor az erre az alkalomra létrehozott operatív törzs dönthet amellett, hogy megszakítja az eseményt. Ha minden rendben megy, szerda este négyezer bombát, hétszáz üstököst valamint hatezer úgynevezett bomba effektet és római gyertyát lőnek ki.
Vágólapra másolva!

Az operatív törzs fél óránként jelentést kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól az időjárás változásairól, így vihar esetén véget vetnek a tűzijátéknak. Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Varga László az Országos Meteorológiai Szolgálat képviselője ma sajtótájékoztatón számolt be az előkészületekről és a biztonsági előkészületekről.

Nem kapcsolják le a rakparton a közvilágítást

A 2006-os tűzijátékon történt tragédiából okulva az idei rendezvény elsősorban az élet-és vagyonbiztonságra koncentrál, mobil szélmérő eszközöket telepítettek az egyik uszályra, valamint menekülési zónákat és útvonalakat hoztak létre arra az esetre, ha a tömegnek gyorsan el kellene hagynia a helyszínt. A tüzijátéknak az eső nem árt, de ha a szél viharosra fordul, azonnal leállítják azt. Hangosbemondón és a Petőfi Rádión keresztül tájékoztatják a lakosságot a váratlan eseményekről, további biztonsági intézkedés, hogy a közvilágítást nem kapcsolják le a rakpartokon.

Másodpercek alatt leállíthatják a rakétákat

Az, hogy mikor veszélyes egy időjárási helyzet, az Operatív Törzs és a vezető pirotechnikusok döntése határozza meg. A kisebb veszélyt jelentő úgynevezett telepek is harminc másodpercen belül leállnak. A nagyobb tűzijáték rakéták azonnal leállíthatóak.

Vízbiztos bombák

Ha a rakétákat víz éri, akkor nem használhatóak, de ez ellen duplán is védve vannak, egyrészt a tűzijáték bombák nejlonba vannak csomagolva a csöveken belül, másrészt a csövek tetején ipari alufólia védi őket a víztől és a tűztől is.

Telepítik a rakétákat a Lánchídon. Forrás: Szabó Gábor

Biztosat a tűzijáték előtt két-három órával tudnak mondani

Varga László az OMSZ képviselője azt mondta, komolyabb, fél-egy órán át tartó eső inkább az ország északi-északnyugati részén lehet. Biztosat az esemény előtt két-három órával tudnak mondani a meteorológusok, de aki a fővárosi tűzijátékra készül, esernyőt vigyen.

Az idei tűzijátékot 150 millió forintból szervezik és fél órán keresztül tart. A rakétákat a Lánchídról és három uszályról lövik fel. A Lánchídon kedden hét óráig telepítik a rekétákat, az uszályokon már befejezték a munkát. Négyezer bombát, hétszáz üstököst, hatezer bomba effektet és római gyertyát lőnek el.