Vádat emeltek Vizoviczki László és társai ellen

2014.08.21. 15:13

Az ügyészség 53 vádlottal szemben emelt vádat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt. Köztük van az egykori diszkótulajdonos Vizoviczki László is.

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség  a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben - derül ki a főügyész csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményéből. Keresztes Imre azt írta: "az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be V. László és társai ügyeiben".

A főügyész tájékoztatása szerint a kiemelt jelentőségű ügyekben V. László és egyik társa mindkét ügyben vádlott. Felidézte: a főügyészség korrupció elleni ügyek osztályán rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevonásával alakult nyomozócsoport 2012. február óta széles körben folytatott nyomozást, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

"A bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 33 vádlottal szemben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken, közülük 9 személlyel szemben a bűnszervezetben történt elkövetés miatt is történt vádemelés" - tartalmazza a közlemény.

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben a főügyészség 22 vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál, közülük 9-en a vádhatóság szerint bűnszervezetben követték el tettüket.

Akár 25 év börtönt is kaphatnak

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére - írta Keresztes Imre. Hozzátette: a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki.

A vádlottak között 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő található.  Jelenleg V. László vádlott előzetes letartóztatásban van és 4 vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll - írta a főügyész.