Vágólapra másolva!
Tovább csökkent idén az első fél évben a nyugdíj- és egészségügyi pénztárak taglétszáma, az általuk kezelt vagyon és tagdíjbevétel viszont nőtt.
Vágólapra másolva!

Az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám egy év alatt 2,6 százalékkal, 1,18 millió főre csökkent, miközben a pénztárak tagdíjbevételei és kezelt vagyona egyaránt nőtt az első fél évben, előbbi 9,2 , utóbbi pedig 12,9 százalékkal - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedéves jelentéséből.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelt vagyona június végére elérte az 1056,6 milliárd forintot, melynek 60 százaléka magyar állampapírban található.

A magánnyugdíj-kasszáknál a korábbi tendencia folytatódott: mindössze 6 magánnyugdíjpénztár 61,5 ezer tagot számlált idén, a második negyedév végén, amely mintegy 3,5 százalékos csökkenés. Az általuk kezelt vagyon 8,6 százalékkal nőtt, 203,1 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban.

Az egészségpénztári taglétszám 2014. első fél évében a korábbi időszakokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, ami a kilépők és a tagdíj nemfizetés miatt kizárt tagok magas számával magyarázható. A piacon működő önkéntes egészségpénztárok száma 31-re csökkent, melyeknek első féléves tagdíjbevétele gyakorlatilag nem változott, megfelel a tavalyi év azonos időszaki értékének.