Páncélosok és katonák a ukrán függetlenség napján

Ukrajna Kijev katonai parádé függetlenség napja
Ukrainian forces parade during a military ceremony marking the 23rd anniversary of Ukraine's independence in the center of Kiev on August 24, 2014. Ukraine's President Petro Poroshenko on Sunday decried Russian "aggression" as Kiev staged a symbolic Independence Day parade while battling pro-Moscow rebels in the east of the country.
Vágólapra másolva!
Katonai parádéval ünnepli függetlenségének 23. évfordulóját Ukrajna: páncélosok és menetoszlopok vonulnak Kijev utcáin - miközben az ország keleti része lángokban áll. A fegyveres szakadárok is parádéznak, bemutatva az elfogott ukrán katonákat.
Vágólapra másolva!

Több száz katona és könnyűpáncélosok sora vonul fel az ukrán főváros utcáin, miközben az odesszai kikötőben az ukrán haditengerészet hajói tartanak bemutatót. Ukrajna így ünnepli függetlenségének 23. évfordulóját, miközben egyértelműen jelezni szeretné erejét a fegyveres szakadárok és Oroszország felé is. A parádét ugyanakkor sokan ellenzik is, mondván, nem helyénvaló, hogy a háborúban álló Ukrajna felesleges demonstrációkat rendezzen.

Ukrán katonák vonulnak fel Kijevben a Nemzeti Zászló Napján. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A parádén beszédet mondott Petro Porosenko ukrán elnök: kijelentette, kormánya 3 milliárd dollárt fordít a hadereg újraszervezésére, megerősítésére.

Felvonulnak a szakadárok is

A kijevi felvonulásra válaszoltak az oroszbarát erők is: bejelentették, hogy Donyeckben – ami jelenleg a legkeményebb harcok színhelye - saját parádét tartanak, és oda kivezénylik az elfogott ukrán katonákat is.

Az AFP Donyeck városában dolgozó munkatársa vasárnap hat civil holttestét látta az utcákon, köztük egy gyerekét, írja honlapján a BBC.

Kelet Ukrajnában négy hónapja tartanak az ukrán hadsereg és a szakadárok összecsapásai: harcokban ez alatt több mint 2 ezer ember halt meg, és 330 ezren elmenekültek otthonaikból.

Öt éve nem volt parádé

Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, az erre emlékeztető Nemzeti Zászló Napját pedig 2004 óta minden évben megtartják. Katonai parádét viszont 2009 óta nem rendeztek, mikor az oroszbarát korábbi elnök, Viktor Janukovics beszüntette a felvonulásokat.