40 éve kémkedik Törökország után a német hírszerzés

Vágólapra másolva!
Közel negyven éve figyeli a német hírszerzés Törökországot: a BND 1976-ban kezdett kémkedni  az ország után, és azóta is folytatják, pedig egy NATO-tagállamról, így Németország szövetségeséről van szó - állítja egy német hetilap.
Vágólapra másolva!

Csaknem 40 éve gyűjt adatokat a német hírszerzés Törökországról, ráadásul egy kormányzati munkacsoport támogatásával – írta szombati számában a Focus.

A feladat nem változott

A lap szerint a BND 1976-ban, Helmut Schmidt szociáldemokrata kormányának megbízásával kezdte el a Törökország ellen titkos adatgyűjtést. Ma is kormányzati megbízásra dolgoznak - állítja a kormányzati forrásokra hivatkozó Focus: értesüléseik szerint a német hírszerzés egy olyan kormányzati munkacsoport jóváhagyásával gyűjt adatokat Ankaráról, amiben a kancellári hivatal, a védelmi, a külügyi és a gazdasági tárca képviselői ülnek.

A német kabinet nem akarta kommentálni a Focus-ban megjelent állításokat.

John Kerryt is lehallgatták

A megfigyelési botrány egy héttel ezelőtt, a Der Spiegel cikkével robbant ki: a magazin beszámolt be először arról, hogy a BND kémkedik a NATO-tagállam (és így a németekkel is szövetségesnek számító) Törökország ellen.

A Der Spiegel szerint a német hírszerzés John Kerry jelenlegi amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is lehallgatta, nem csak elődjéét, Hillary Clintonét.