Koszos kézzel nyúlhattak a forgalomból kivont ásványvizekhez

Vágólapra másolva!
A tételeket a nitrition-koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni. A Magyarvíz Kft. két ásványvize érintett a termékkivonásban, a cég ügyvezető igazgatója az Origónak azt mondta, három független laboratóriumban vizsgálták be az ellenmintákat, de nem találtak kórokozót bennük.
Vágólapra másolva!

A Magyarvíz Kft. Saquaro és Aquitas ásványvizei érintettek a Nébih döntésében. Ennek nyomán 15 ezer palacknyi vizet vontak ki a forgalomból. A cég amúgy naponta egymillió palack ásványvizet gyárt. Gulyás Miklós ügyvezető igazgató az Origo megkeresésére azt mondta, hogy egy olaszországi és két magyarországi laboratóriumban vizsgálták be az ellenmintákat, de nem találtak kórokozót bennük. A cégvezető úgy becsüli, nagyjából 40-50 millió forintos veszteség éri a kft.-jét, de állítása szerint több a "bosszúság és a presztízsveszteség".

Gulyás Miklós felhívta arra a körülményre a figyelmet, hogy a Nébih ellenőrzést bemutató videójában az látszik, hogy a vizsgálatot végző laboros nem visel védőkesztyűt, ami azért lehet fontos, mert a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó egyébként megtalálható az emberi bőrön is. Az ügyvezető szerint a kórokozó nem él meg savas környezetben, ezért nem is érti, hogy a Nébih vizsgálata azt hogyan azonosíthatta a szénsavas ásványvízben.

Mint ahogy arról korábban írtunk, tizenkét különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg, és a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága kötelezte a gyártókat a termék visszahívására. A tételek az elmúlt hónapokban zajlott ásványvíz-célellenőrzés során akadtak fenn a hatóság szűrőjén.

Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition-koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

A videó illusztráció volt

A videóban szereplő laboratóriumi felvételekkel kapcsolatban a Nébih azt írta, a felvétel kizárólag illusztrációs célból, nem az „éles” minták vizsgálata közben készült. Emellett általában egy-egy részlépést mutatnak be, nem a teljes eljárást. A hatósági vizsgálatoknál külső személy, ide értve a NÉBIH más szervezeti egységeinél dolgozó munkatársakat is nem lehet jelen, a vizsgálatok minden esetben az akkreditált előírásoknak megfelelően zajlanak.

Veszélyes ez a baktérium, vagy sem?

Az elég csúnyán hangzó Pseudomonas aeruginosa nem kórokozó baktérium – tudtuk meg a Magyar Ásványvíz-, Gyümölcslé- és Üdítőital-szövetségtől, hanem úgynevezett "jelző mikroorganizmus". A szövetség szerint az, hogy belekerülhetett az ásványvízbe, azt jelzi, hogy a gyártó cégnél megsértették a higiéniai előírásokat – például valaki piszkos kézzel nyúlt a palackhoz –, így a baktériumot a vizsgálat kimutatta az ásványvízből. Egy 2004-es minisztériumi rendelet szerint természetes ásványvízben a Pseudomonas aeruginosa egyáltalán nem fordulhat elő, így érthető a Nébih lépése.

A baktérium másrészről a kórházi körülmények között előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője, antibiotikum-rezisztens törzsei miatt nehéz ellene védekezni. Megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt, egészséges embereket ritkán betegít meg, betegséget olyanoknál okoz, akiknek valamilyen okból meggyengült az immunrendszerük, és ez teszi ezt a baktériumot olyan nagy közegészségügyi fenyegetéssé.

Csecsemőkre veszélyes a nitrit

A Nébih tájékoztatása szerint a nitrát és nitrit-ionok a természetes nitrogén ciklus tagjai, elsősorban mezőgazdasági, állattenyésztési és növénytermesztési eredetű hulladékból erednek. A szerves nitrogéntartalmú hulladékokból a talajban mikrobiológiai lebomláson keresztül előbb ammónia képződik, mely tovább oxidálódik nitritté és nitráttá. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be. A nitrit környezetben történő természetes megjelenése a nitrogén körfolyamat következménye, de a nitrit általában nagyon alacsony koncentrációban van jelen. A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot.

A Lidl szerint a gyártó hibázott

A Lidl kora délután kiadott közleményében azt írja, gyártói hiba történt, ami miatt szigorítja az ásványvizeiknek forgalomba kerülését, az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezetnek be.

A vásárlóikat arra kérik, hogy ha vettek az érintett ásványvízből (lent olvasható a lista), azt bármelyik üzletbe visszavihetik, az árát megtérítik.

Az érintett ásványvizek

Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (04.04.2015.) - One Euro Store Kft. élelmiszerüzlet, Budapest, II. ker., Retek u. 18.

Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (22.05.2015.) - Lidl Magyarország Ker. Bt. élelmiszerüzlet, Hatvan, Radnóti tér 19.

Aquitas Zafír szén-dioxiddal enyhén dúsított ásványvíz (28.02.2015.) - 86.sz. ALDI, Hatvan

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (08.01.2016.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Aquitas Zafír szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 1,5 l (15.07.2015.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (02.12.2015.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (21.12.2015.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (25.12.2015.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (16.01.2016.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Aquitas Zafír szén-dioxiddal enyhén dúsított természetes ásványvíz 1,5 l (28.05.2015.) - ALDI-raktár, Biatorbágy

Saguaro Mizse szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (22.01.2016.) - LIDL Magyarország Ker. Bt., raktár, Szigetszentmiklós