Újra politikus lenne Komócsin elvtárs legyőzője

király zoltán, móricz zsigmond körtér, nyilatkozik
Király Zoltán a Móricz Zsigmond körtéren
Vágólapra másolva!
Az MSZMP, az MSZDP, az MSZP, az MDF után most az LMP színeiben próbál mandátumot szerezni Király Zoltán. Az egykori tévés személyiség Újbudán, a gellérthegyi választókerületben indul. Szerinte nem az ő nézetei változtak az elmúlt 25 évben, hanem a pártoké.
Vágólapra másolva!

Újabb pártban bukkant fel Király Zoltán, aki korábban tagja volt az MSZMP-nek, volt MDF-es országgyűlési képviselő, majd a Magyarországi Szociáldemokrata Párt köztársaságielnök-jelöltje. Ő volt az, aki spontán jelöltként, nem a Hazafias Népfront listáján, de MSZMP-tagként 1985-ben legyőzte a hírhedt Komócsin Mihályt, Csongrád megye akkori első titkárát.

Király az 1994-es országgyűlési voksoláson, Szegeden az MSZDP színeiben próbálkozott. A szocdemeket elhagyva 1998-ban az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje volt Kecskeméten, mandátumot nem szerzett. Király ezt követően 12 évre eltűnt a politikából, majd 2010-ben bukkant föl újra a Dávid Ibolya vezette MDF képviselőjelöltjeként Óbudán, a parlamentből ismételten kimaradt. Az októberi helyhatósági választáson már az LMP színeiben indul Újbuda gellérthegyi körzetében.

Király mindenkit leváltana

Király az Origónak elmondta, hogy az LMP-vel Mile Lajos révén került közelebbi kapcsolatba a 2010-es országgyűlési választást követően. Mile mint az MDF politikusa Király képviselőtársa volt az 1990-94-es ciklusban. Az egykori tévés arról is beszámolt, hogy a párttól a voksolás után állandó belépőt kapott az országházba, így nyugdíjasként folyamatosan jelen lehetett az üléseken. Királyt nagyon megfogta az ökopárt mondandója, és Schiffer András felszólalásait is élvezettel figyelte. Úgy látja, majdnem minden tönkretettek az elmúlt 25 évben az országban, így a mostani lejáratódott politikai kasztot le kell váltani, el kell tüntetni. „Kell legyen más a politika”.

Király Zoltán az LMP egyik újbudai képviselőjelöltje Forrás: Szabó Gábor

Hitelesnek érzi magát

Arra a kérdésünkre, hogy nem veszítette el a hitelességét az elmúlt évtizedekben amiatt, hogy közel fél tucat pártban megfordult, Király azt felelte: abszolút mértékben megőriztem a hitelességemet, a pártok változtak meg, nem én. Az LMP jelöltje példaként hozta föl, hogy többek között nem változott a véleménye a közvetlen elnökválasztás kapcsán sem, amibe természetesen a mostani pártjának sem lehet beleszólása. „Az MDF-ben nem voltam párttag, de a lakiteleki találkozón sok későbbi demokrata fórumos politikussal szemben részt vettem.”

Beszélt arról is, hogy évtizedekig nem tudta, hogy anyai nagyapja a két világháború között szocdem volt, így került az MSZDP közelébe, amelynek a köztársaságielnök-jelöltje is volt még 1989-ben. Király elmondta, hogy az MSZP-hez azt követően közeledett, hogy a történelmi szociáldemokrácia vereséget szenvedett, ezért belülről próbálta megváltoztatni a szocialista pártot, és szerette volna, ha egyesülnek a szociáldemokratákkal, de ez nem jött létre.