Gyurcsány Ferenc szerint az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni.

A társelnök szerdán az atv.hu-nak Gyurcsány Ferenc a Népszabadságban közzétett írására reagált így, melyben a Demokratikus Koalíció elnöke arról írt: egy egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni.

A volt miniszterelnök a lapban kiemelte: a demokratikus pártok a jelenlegi választási rendszerben együttes létre vannak ítélve, "együttműködés vagy politikai halál". "Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni. De látva a mostani önkormányzati választásra való felkészülés bukdácsoló tárgyalásait, a kompromisszumképtelenség riasztó fokát, a mai érzéseim szerint ez még nagyon messze van" - írta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ha nem változik a választási rendszer, 2018-ban is össze kell fogniuk ezen pártoknak. A DK elnöke köztes megoldásokat is lehetségesnek tart: a pártuniót, közös elnökséget vagy még lazább együttműködést, állandó pártközi egyeztetéssel. "Szövetkezni, ellenállni, programot adni és legfőképp vigyázni egymásra - ez a feladat" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc a Népszabadságban megjelent írásában.

Illúziók nélkül

Az Együtt-PM szövetség társelnöke először a Facebook oldalán reagált a DK elnökének egyoldalas írására. Úgy fogalmazott: nagy csalódás Gyurcsány Ferenc új cikke. Az ellenzék egészének megújításában nem illetékes már. Formai ügyekkel foglalkozik a tartalom helyett".
Az atv.hu-nak Szigetvári Viktor ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte "2018-ban le kell váltani Orbán Viktort, de új politikával kell megtenni ezt". Az Együtt politikusa szerint erre vonatkozóan, a tartalmat illetően semmi újat nem olvasható Gyurcsány Ferenc cikkében.

Mint kiemelte: "az Együtt-PM önállóan kíván a orbáni és a gyurcsányi alternatívánál is jobbat állítani a mostani ciklus során". Éppen ezért nem kívánnak foglalkozni a formai ügyekkel - tette hozzá Szigetvári Viktor, aki szerint ha bármilyen szempontból is nem kizárólag a DK saját útkereséséről szólna valójában Gyurcsány Ferenc szerdán megjelent cikke, akkor nem a sajtóból értesültek volna róla. Az ellenzéki pártok közötti pozícióharcok újranyitása hiba a DK vezetője részéről, az Együtt-PM most az önkormányzati kampánnyal kíván foglalkozni - mondta az atv.hu-nak az Együtt-PM szövetség társelnöke.