Kedden bezárt a Kék Pont alapítvány tűcsereközpontja a Józsefvárosban. Erről közleményt adott ki az alapítvány. Azt írták:

„Nagyon szerettünk Józsefvárosban dolgozni, rengeteget tanultunk itt, és nagy terveink voltak még. Szomorúak vagyunk attól, hogy így alakult, de így kellett döntenünk, mert ilyen körülmények között nem tudtunk tovább felelős és biztonságos munkát végezni, működésünk teljesen ellehetetlenült.”

Az alapítvánnyal még tavaly szeptemberben mondta fel az együttműködést Kocsis Máté józsefvárosi polgármester.

Ez többek között azt jelentette, hogy nem kaptak kedvezményt a Magdolna és Lujza utca sarkán lévő 60 négyzetméteres helyiség bérleti díjából, de azt is kezdeményezték a helyiséget nekik bérbe adó cégnél, hogy vizsgálja felül a szerződést. Kocsis Máté több alkalommal is kritizálta a szervezetet, elsősorban a szétdobált tűk miatt volt velük problémája, és azzal, hogy szerinte az ingyentű máshonnan is odavonzza a drogosokat.

Fotó: Mudra László - Origo

A Kék Pont vitatta ezeket a vádakat, szerintük pont azért települtek oda, mert sok volt a kerületben a drogos, és azzal is érveltek, hogy a tűcsere révén, ha nem is sikerül csökkenteni a drogosok számát, de elkerülik azt, hogy súlyos betegségek – hepatitis C, AIDS – akadálytalanul terjedjenek a drogosok körében.

A témáról bővebben itt olvashat.