Magyarvíz: Kifogástalan az ásványvizünk

2014.08.28. 00:16

A Magyarvíz Kft. saját és független laborokban elvégeztetett vizsgálatai szerint a cég ásványvizei kifogástalan minőségűek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által vizsgált tételeket ettől függetlenül kicserélte partnereinél - közölte a társaság a honlapján.

A forgalomból kivont Aquitas Zafír márkájú ásványvizek többségében és a Saguaro Mizsében a Nébih vizsgálatai alapján úgynevezett pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki. A Magyarvíz Kft. szerint a hatóság által biztosított ellenmintát saját laborján kívül három különböző független akkreditált laborban is megvizsgáltatta. Az eredmények minden esetben kifogástalanok voltak.

Az ásványvízben a megengedettnél magasabb nitrition koncentrációt is talált a Nébih, ami szintén nem megengedett. A Magyarvíz közleménye szerint a nitrit koncentráció mértéke 0,32 és 0,16 milligramm volt literenként az ásványvizekre vonatkozó 0,1 milligrammos előírás ellenére. Hozzátették: a kifogásolt nitrit koncentrátum az egészségre egyáltalán nem ártalmas, hiszen az ivóvízre vonatkozó törvényi előírás 0,5 milligramm literenként.

 Kiemelték: a társaság minden gyártósorról minden terméknél kétóránként mintát vesz és bevizsgálja mind vízkémiára, mind mikrobiológiára. A vizsgált termékek labor mintatárolóba kerülnek, ahol másfél évig visszakereshetőek és ellenőrizhetőek.

 A hatóság szerint bár az ásványvizek nem feleltek meg a jogszabályban foglaltaknak, a bennük talált szennyeződések nagy valószínűséggel nem okozhattak megbetegedést. A talált pseudomonas aeruginosa baktérium csak kivételes esetben betegít meg egészséges embert, a helytelen nitrit koncentrációhoz fűződő gyártási, technológiai hibát pedig még azelőtt megállapították, hogy komolyabb értéket elért volna.