Ez derült ki Rétvári Bence államtitkárnak az LMP-s Szél Bernadett és Sallai R. Benedek országgyűlési képviselők kérdésére adott írásbeli válaszából.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az Országgyűlés honlapján pénteken válaszolt a képviselőknek arra a kérdésére, hogy mit mutatnak a közétkeztetési rendelet bevezetésével kapcsolatos hatásvizsgálatok és költségszámítások.
A megyei kormányhivatalok országos felmérést végeztek 2011 utolsó öt hónapjában. Ebben a kutatásban a közétkeztetők számára kiadott, rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásban foglaltak teljesítését vizsgálták.
Eszerint akkor a receptúra a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap a létesítmények 49 százalékában, a változatossági mutató a vizsgált létesítmények 82 százalékában felelt meg az ajánlásban foglaltaknak.
Az ellenőrzési tapasztalatok egyértelműen bizonyították, hogy az ajánlásban megfogalmazottak a rendelkezésre álló forrásokkal, gondos és ésszerű étlaptervezés mellett megvalósíthatók voltak, és ezt támasztották alá a mintaként szolgáló jó gyakorlatok, mint például a mintamenza program során szerzett tapasztalatok.