Hétfőtől korlátozzák a nagy teljesítményű porszívókat

porszívó, media markt, robotporszívó
Vágólapra másolva!
Szeptember elsejétől nem szabad forgalomba hozni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rohannunk kell a boltokba. Viszont hosszú távon szívni fogunk – vélik a gyártók.
Vágólapra másolva!

Egy új előírás szerint hétfőtől az Európai Unióban csak olyan porszívókat szabad forgalomba hozni, amelyek felvett teljesítménye kisebb, mint 1600 watt, továbbá az éves energiafogyasztása kisebb, mint 62 kilowattóra (kWh). A rendelet a jelzett dátum után gyártott készülékekre vonatkozik, az addig elkészültekre viszont nem. A CECED Magyarország Egyesülés (az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok nemzetközi érdekképviseleti szervezetének magyar képviselője) szerint egyszerűen spórolni akarnak az energiával az Unióban. EU-s hatásvizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a porszívók 2005-ben összes villamosenergia-fogyasztása körülbelül 18 terawattóra, vagyis 18 billió wattóra volt. A szakemberek úgy becsülték, hogy ez az érték 2020-ra akár a 34 TWh fogyasztást is elérheti.

Jönnek a címkék is

Ilyen az új címke Forrás: Origo

Egy másik változás szeptembertől, hogy az Unióban forgalomba hozott porszívókhoz is kötelező lesz csatolnia a gyártóknak energiacímkét, ami ismerős lehet a hűtőgépekről, mosógépekről, tévékről, ezeket ugyanis már évek óta így árusítják. A leghatékonyabb energiaosztály itt is az A lesz (2017. szeptember 1-jétől pedig majd az A+++). Az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson kívül a címke tájékoztat még arról is, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán (kemény burkolat vagy szőnyeg) milyen a tisztítási hatékonysága, továbbá milyen a por-visszabocsátási osztálya.

2000 watt. Sok lesz az Forrás: Bielik István - Origo

A teljesítményt és az energiacímkét meghatározó szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre. Így aki továbbra is a nagyteljesítményű gépekre utazna, ipari porszívót még vehet.

Ha nincs címke, az sem baj

Durvul a helyzet: 2400 watt Forrás: Bielik István - Origo

A „forgalomba hozatal” kifejezés alatt egy adott készüléknek az EU-ban (vagyis bármely tagállamban) történő első hozzáférhetővé tételét, értékesítését kell érteni – magyarázta Mészáros Fanni, a CECED cégvezetője. Nem a fogyasztóknak való értékesítés időpontja tehát az irányadó, sőt az esetek nagy többségében még csak nem is a készüléknek a magyar boltokba kerülése. Ezt azért fontos hangsúlyozni – tette hozzá -, mert ha adott porszívót már – bárhol az EU-ban – forgalomba hozták 2014. szeptember 1. előtt, akkor arra nem vonatkoznak az új szabályozások. Tehát nem kell rá energiacímke, és nem kell megfelelnie az ecodesignszabályoknak, szeptember 1. után sem. Ha tehát hétfőtől olyan porszívóval találkozunk az üzletekben, amelyen nincs energiacímke, vagy például a felvett mért teljesítménye nem felel meg az ecodesign-előírásnak, az nem azt jelenti, hogy az adott készüléket jogszerűtlenül forgalmazza a kereskedő.

Csökkent szívóteljesítmény

Természetesen az új szabályozás minket is szignifikánsan érint - mondta az Origónak Gerzsei Attila, a hazai porszívópiac 35-36 százalékát adó Samsung gyár szervizosztályának vezetője. „Az új szabályozás miatt teljesen új, csendes és energiahatékony készülékeket lehet piacra vinni, ami bár sok szempontból előnyt jelent - gondolok itt a környezetterhelés csökkenésére -, de a lecsökkent szívóteljesítmény miatt várhatóan többet kell majd porszívózni, főleg ahol kisgyerekek, illetve háziállatok vannak a családban, azaz bizonyos élethelyzetekben akár fordítva is elsülhet az új szabályozás” – mutatott rá Gerzsei. Hozzátette, az új modellek előállítási költsége magasabb lesz a jelenleginél, hiszen a terméktervezésnél dől el döntően a készülékek energiahatékonysága, így mindenképpen 20 ezer forint felé kell menjen a belépő modellek ára.

Ráadásul, ha egy vásárló valóban energiahatékony, A vagy B energiaosztályos modellt szeretne venni, akkor még jobban a zsebébe kell nyúlnia – vázolta a jövőt a szakember.

Óriási érdeklődés

Unplugged Forrás: Bielik István - Origo

Az egyik elektronikai cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi áruházlánc, a Media Markt tapasztalatai szerint az elmúlt hetekben óriási érdeklődés jellemezte ezt a szegmenst. A boltok a szokásos forgalom többszörösét is elérték – mondta Szánthó Balázs, a cég koncepció menedzsere. Sokan azt hitték, hogy már nem vásárolhatnak nagyobb teljesítményű készüléket, annak ellenére – hasonlóan az izzóknál bevezetett korlátozáshoz –, hogy a tiltás csak a jövőre vonatkozik.

Személyes tapasztalataink szerint a boltokban a választék túlnyomó többségét az 1600 wattos, vagy még nagyobb felvett teljesítményű porszívók teszik ki. Nem ritkák a 2000 watt feletti készülékek sem. Az egyik boltban csupán egyetlen, az új előírásnak megfelelő készüléket találtunk, az 1400 wattos volt, 250 watt szívóteljesítménnyel, szemben a többivel, amelyek jellemzően 350 watt fölöttiek. Nem mindenhol egyértelműek a tájékoztató feliratok, volt olyan modell, amelynek teljesítményéhez 12 volt volt megadva, ami az elektromos feszültség, más néven potenciálkülönbség adata.

Allergiás a családban

Rájuk nem vonatkoznak az új szabályok Forrás: Bielik István - Origo

Inkognitóban végzett vásárlásainknál (a kassza előtt mindig meggondoltuk magunkat) tájékozatlan vevőnek adtuk ki magunkat, porzsákos, középkategóriás modellt keresve. A Media Marktnál mindjárt megkérdezték, van-e allergiás a családban. Nincsen, de igennel válaszoltunk. Az eladó egyből azzal kezdte, hogy a szívóteljesítményt kell figyelni, ami akkor jó, ha 350 watt feletti és egy 2000 wattos, 400 watt szívóteljesítményű, 20 ezer forintos géphez vezetett bennünket.

Az Euronicsben is hasonló tapasztalatunk volt, ott – szintén hangsúlyozva a szívóteljesítmény fontosságát - egy 2000 wattos, 400 watt szívóteljesítményű modellhez vezettek bennünket, ami 27 ezer forintba került.

Kegyelemdöfés

Melyik végénél? Forrás: Bielik István - Origo

Ekkor ért bennünket a kegyelemdöfés, az eladó ugyanis felvilágosított arról, hogy a szívóteljesítmény nem egységes. Van olyan gyártó, ami ezt az értéket a porszívócső végénél, míg mások a cső és a készülék csatlakozásánál mérik. Az áruházakban a gyártók által megadott értékeket tüntetik fel. Az eltérő mérési helyekre később rákérdeztünk a Gerzsei Attilánál, aki azt mondta, a hír igaz.

A harmadik vizsgált hely egy budaörsi hipermarket volt, itt a kihelyezett táblákon semmiféle információ nem szerepelt a porszívók teljesítményéről. Minden modellt kézbe kellett venni, ekkor derült ki, hogy sok esetben magán a készüléken sem tüntetik fel a pontos paramétereket. Több porszívón is csak ilyen feliratot találtunk: P. Nor 1100 W, P. Max 1200 W. A P a teljesítmény jele, de hogy ez a felvett, vagy szívóteljesítmény, az nem derült ki.

Nincsenek válaszok

A témában több kérdést is elküldtünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Levelükben az alábbi kérdésekre semmit nem válaszoltak: Lesz-e valamilyen tájékoztató kampány a témában? Ha igen, milyen formában? Milyen költségvetéssel? Milyen forrásból? Ha nem lesz, miért nem lesz?

Az új szabályok két lépcsőben lépnek majd hatályba: az első fázis hétfőtől, a második pedig 2017. szeptember 1-től. Ekkortól újabb előírások lépnek majd hatályba: a porszívók hangteljesítményszintje legfeljebb 80 decibel lehet, a porvisszabocsátásuk pedig maximum 1 százalék. Ekkortól a tartósságra is vonatkozik majd előírás: a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, továbbá – amennyiben adott porszívónak van gégecsöve – annak olyan fokú tartósságot kell tanúsítania, hogy 40 ezer alakváltozás után is használhatónak kell maradnia.

Az új előírások lényegi hibáját egy vásárló fogalmazta meg a legjobban: a kisebb teljesítményű porszívókkal az a baj, hogy tovább tart velük a takarítás, az ember hosszabb ideig húzkodja ezeket a szőnyegen, hogy biztos legyen a végeredményben. Ez viszont azt jelenti, hogy nem spórolunk semmit.