Összegyűjtöttük, hogyan alakul a tanév, mikor lesznek a hosszú hétvégék és a szünetek. A szeptember és a március lesz a legkeményebb hónap, októberben viszont alig kell majd suliba menni. Hat hosszú hétvége lesz, de ezzel főleg a felnőttek járnak jól, az iskolákban ugyanis négy hosszú hétvége is szünidővel esik egybe.

A diákok legnagyobb része a tanítás első napján az őszi szünetet várja legjobban. A 2014/15-ös tanévben a szeptember különösen kemény lesz, 22-szer kell majd reggel iskolába indulni. Cserébe viszont októberben csak 16-szor, az október 23-ai hosszú hétvége és az őszi szünet miatt az a hónap nagyon rövid lesz. Szerettük volna megkönnyíteni azoknak a diákoknak a dolgát, akik már a tanév elején azt számolgatják, melyik hónapban lesz a legtöbb szabadidejük, kiszámoltuk előre. (Ebben az iskolák által adható szünetek nincsenek benne):

Három hosszú szünet

 • Őszi szünet: október 27–31.
 • Téli szünet: december 22. – január 2.
 • Tavaszi szünet: április 2–7.

Októberben a 23-ai ünnepnap csütörtökre esik, ezért a pénteket mindenki megkapja szabadnapnak, amit 18-án, vagyis előző héten szombaton kell majd ledolgozni. Az őszi szünet első pillantásra nem tűnik valami hosszúnak, de a hétvégék miatt a gyakorlatban október 22-én kell majd utoljára suliba menni, és csak november 3-án először. Szerencsésen kezdődik majd az újév, január 2-a péntekre esik, ez szintén szabadnap lesz, amit 8-án kell majd ledolgozni. Iskolába decemberben utoljára 19-én, januárban először 5-én kell menni.

Ledolgozós szombatok

 • Október 18.
 • December 13.
 • Január 17.

A ledolgozós szombatokat nagyon nem szeretjük, pedig hosszú hétvégéket jelentenek, a most induló tanévben nem lesz ilyenekből hiány. Október 23-a, karácsony, újév és május elseje is hétvégéhez esik közel. A tanulók annyira nem járnak jól velük, a legtöbb amúgy is szünet. Sajnos november 1-je és március 15-e hétvégi napokat foglalnak el a naptárban. Ekkor lesznek a hosszú hétvégék:

 • Október 23–26. (őszi szünet)
 • December 24–28. (téli szünet)
 • Január 1–4. (téli szünet)
 • Április 4–6. (tavaszi szünet, húsvét)
 • Május 1–3.
 • Május 23–25. (pünkösd)

A szülők figyelmébe

Az első félév január 16-án ér véget, az iskoláknak a félévi jegyekről a szülőket 23-áig tájékoztatniuk kell. Tehát ha otthon a "Mikor kaptok bizonyítványt?" kérdésre a nebuló január 23-a után azt a választ adja, hogy "Esetleg jövő héten, de legkésőbb valamikor februárban", akkor tulajdonképpen csúsztat, minimum téved, de valószínűleg nem tárja fel az igazság összes vetületét.

Fitten és kompetensen

Természetesen, a tanév elején sem lehet lazsálni, de karácsony után már érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerekek jó kondiban legyenek. Az iskolák január 5. és május 27. között az összes diák fizikai állapotát felmérik. Az Oktatási Hivatal nem szabta meg pontosan, milyen gyakorlatokkal kell megállapítani a gyerekek fizikai állapotát, de a Hungarofit-módszert ajánlják, ami Cooper-tesztből (2 kilométert kell lefutni 12 perc alatt), távolugrásból, felülésből és fekvőtámaszból áll. Az ép testhez kompetens elme dukál: az országos kompetenciamérésen május 27-én kell átesniük a 6., a 7. és a 10. évfolyamok diákjainak. A felmérésen a gyermekek matematikai és szövegértésbeli készségeit vizsgálják.

Minden jó, ha jó a vége

A tanév utolsó napja június 15-e lesz, szeptember 1-jétől még kétségbeejtően sokat, 287-et kell addig aludni. Az érettségizők szokás szerint előbb, április 30-án végeznek, de ne irigyelje őket senki: május 4-én kezdődnek az írásbelik, magyarral, matekkal és törivel. A szóbelik első napja június 4., azoknak, akik emelt szintű érettségit akarnak tenni, kicsit tovább kell várniuk, az emelt szóbelik június 15-én kezdődnek.